Onderzoek GGD Den Haag: Uitkeringsgerechtigde pleegt vaker zelfmoord

Hillegom krijgt geld om overlast spoor aan te pakken
Hillegom krijgt geld om overlast spoor aan te pakken
DEN HAAG - Mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering plegen vijf tot acht keer vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Den Haag in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Den Haag maakte dit woensdag bekend.
De onderzoekers bekeken de ruim 15.000 zelfmoorden die tussen 2002 en 2011 in ons land werden gepleegd (gemiddeld vier per dag).
Mensen met een werkloosheidsuitkering slaan al wat vaker de hand aan zichzelf, maar uitkeringsgerechtigden die in de bijstand zitten of arbeidsongeschikt zijn, doen dat nog meer.

'Grote verschillen'

De gemeente Den Haag noemt de verschillen opvallend groot. 'Het hoge aandeel van mensen met een uitkering in de groep die zelfdoding pleegt, geeft aan dat het langdurig niet deelnemen aan de arbeidsmarkt een belangrijke factor is.’
De onderzoekers van de Haagse GGD pleiten er voor om medewerkers van uitkeringsinstanties te trainen in het herkennen van mensen met suïcidaal gedrag. Zij zouden hen dan kunnen doorverwijzen.

Meer mannen dan vrouwen

Uit de studie blijkt ook dat zelfdoding vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Ook komt naar voren dat het aantal suïcides onder mannen en vrouwen die ongehuwd, gescheiden, alleenstaand of weduwe of weduwnaar zijn, vaak drie tot vier keer hoger ligt dan bij getrouwde mensen.
De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid) wil dat er in zijn stad ook zogenoemde gatekeeperstrainingen worden gegeven voor het vroegtijdig herkennen van zelfmoordneigingen. Zo'n opleiding wordt gegeven aan huisartsen, maatschappelijk werkers, bedrijfsartsen, schooldecanen, politiemedewerkers en schuldhulpverleners. Momenteel wordt door de GGD Amsterdam, de VU Amsterdam en GGZ Friesland al het effect van dit soort trainingen gemeten.