Instellingen

'Partijen willen stemcomputer terug na verkiezingsuitslag Alphen'

Stembiljet potlood rood
Stembiljet potlood rood

ALPHEN AAN DEN RIJN - VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen weer elektronisch gaan stemmen. De partijen in de Tweede Kamer zeggen dit naar aanleiding van de hertellingen in Alphen aan den Rijn bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder deze maand. Dat meldt de NOS.

Begin november werden in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dat is een paar maanden eerder dan in de rest van het land omdat de drie gemeenten op 1 januari samengaan.

Verwarring over uitslag

Over de uitslag van de Alphense verkiezing was verwarring ontstaan. CDA en GroenLinks tekenden bezwaar aan tegen de uitslag. De partijen vonden dat er twijfel over de uitslag was ontstaan doordat er een paar keer geschoven is met een restzetel. Eerst kreeg het CDA die restzetel toegewezen, vervolgens GroenLinks en uiteindelijk zou uit de definitieve uitslag blijken dat RijnGouweLokaal recht had op de zetel.

Toch wijst de uitslag van de hertelling uit dat RijnGouweLokaal de restzetel alsnog moet inleveren aan GroenLinks. RijnGouweLokaal komt nu uit op één zetel en GroenLinks stijgt van twee naar drie zetels. Het CDA blijft de grootste partij met zeven zetels.

Grote verschillen

Tussen de eerste en tweede telling blijken grote verschillen te zitten. Voor acht van de elf partijen viel de tweede telling anders uit dan de eerste. Soms ging het om het kleine verschillen, maar bij sommige kandidaten was er sprake van een afwijking van acht tot vijftien stemmen.

VVD, CDA en ChristenUnie zeiden dinsdagavond in het Radio 1-programma Met Het Oog op Morgen de gang van zaken reden te vinden om snel een discussie te voeren over het handmatig stemmen. Ze willen kijken of er toch weer per computer gestemd kan worden.