Instellingen

NS haalt gele vertrekborden weg van stations

Amsterdam wil zonder overstap in Den Haag naar Brussel
Amsterdam wil zonder overstap in Den Haag naar Brussel

DEN HAAG - De gele borden op het station waarop de vertrektijden van de trein staan, verdwijnen bijna allemaal. NS laat per station nog één set van de bekende gele borden staan. Dat heeft een NS-woordvoerster woensdag bevestigd.

De vertrekstaten zijn inmiddels een beetje ouderwets geworden, in een tijd waarin bijna iedereen zijn reis van tevoren op internet of onderweg op de mobiele telefoon plant, vindt de NS.

De borden worden vanaf begin volgend jaar weggehaald, maar ze gaan niet allemaal tegelijk weg. Alle informatie die op deze borden staat, moet nog op een andere manier aan de reizigers worden aangeboden. Volgens de zegsvrouw moeten de alternatieven daarvoor begin 2015 klaar zijn.

Nieuwe manier van plannen

De NS heeft elektrische borden op de stations staan waarop reizigers kunnen zien hoe laat en vanaf welk spoor hun trein vertrekt. 'De nieuwe manier van plannen is helemaal in het dagelijks leven geïntegreerd, de borden zijn dat niet meer.' Op alle NS-stations blijft nog wel één geel bord staan, 'voor de mensen die daar prijs op stellen' en voor het geval het internet of het mobiele verkeer uitvalt.

Er zijn 406 NS-stations, waar nu nog 3.400 gele vertrektijdenborden staan. Dat worden er uiteindelijk 700, zegt de NS-woordvoerster.