Naam universiteit beschermd na fraude Haagse nepuniversiteit

Studenten in de collegebanken
Studenten in de collegebanken
DEN HAAG - Minister Jet Bussemaker wil de naam universiteit wettelijk beschermen, nadat de Haagse Alhuura Universiteit dinsdag een boete kreeg vanwege het uitreiken van ongeldige diploma's. Het is nu niet duidelijk genoeg of een opleiding tot een erkend diploma kan leiden.
De minister van Onderwijs verwijst woensdag op haar blog naar de Alhuura Universiteit die jarenlang studenten liet afstuderen als bachelor en master, maar daar helemaal niet toe bevoegd was. De diploma's bleken ongeldig en de rechter veroordeelde de onderwijsinstelling dinsdag tot een hoge boete wegens valsheid in geschrifte.
'Als een student een diploma meent te krijgen van een universiteit moet dat ook een echte universiteit zijn (of hogeschool)', aldus Bussemaker.

Uitzondering

De minister wil wel een uitzondering maken voor de Volksuniversiteit en de universiteit van Nederland, een organisatie die gratis hoorcolleges aanbiedt door Nederlandse hoogleraren. Deze instellingen noemen zich wel universiteit, maar wekken niet de indruk dat ze academische diploma's afgeven en hoeven daarom niet te vrezen, aldus een woordvoerder van de minister.