Instellingen

Justitie eist 10 jaar in hoger beroep tegen schutter Leyweg

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 10 jaar celstraf geëist tegen een 50-jarige man voor een schietpartij in Den Haag. De man schoot begin november 2011 aan de Leyweg met een semi-automatische wapen op een busje met daarin drie mensen. De rechtbank veroordeelde de schutter eerder tot 8 jaar cel, zowel justitie als de verdediging ging in beroep.

Een van de slachtoffers kwam de dader kort voor de schietpartij tegen in een café. Daarna tipte hij de politie over de verdachte die al een tijdje gezocht werd. De tipgever bleef daarna met twee anderen in een busje wachten tot het arrestatieteam kwam. De 50-jarige besloop ondertussen het busje en opende het vuur. Daarbij schoot hij drie keer.

Volgens het OM is er sprake van een poging tot moord op de tipgever en twee keer een poging tot doodslag op de andere inzittenden van het busje. ‘De slachtoffers hebben zeer, zeer veel geluk gehad als we naar de schotbanen kijken’, aldus de advocaat-generaal. Daarnaast wordt de man ook vervolgd voor verboden vuurwapenbezit en vernieling van een auto.

Hoofd geslagen

Twee dagen voor de schietpartij zou de schutter het slachtoffer al tot bloedens toe op het hoofd hebben geslagen met een hamer, maar daarvoor is niet genoeg bewijs. Daarom heeft de advocaat-generaal voor die gebeurtenis vrijspraak gevraagd.

Over twee weken is de uitspraak.