Instellingen

Agent die Rishi doodschoot wordt bedreigd

Politie schietincident HS
Politie schietincident HS

DEN HAAG - De agent die vorig jaar november de 17-jarige Rishi doodschoot in Den Haag wordt bedreigd. Daarom zal hij maandag extra worden afgeschermd als in de Haagse rechtbank zijn strafzaak begint.

Publiek mag niet bij de zitting aanwezig zijn, maar kan de zitting wel volgen in een andere zaal via een videoverbinding. Voor journalisten geldt een strikte aanmeldingsprocedure.

De maatregelen zijn genomen in overleg met advocaat Max Vermeij, die de agent bijstaat. 'Vorig jaar werd al op een tegel geschreven "the cop will die"', zegt Vermeij. Of er recente bedreigingen zijn, weet hij niet. 'Die tegel in combinatie met zieke dingen die op fora zijn geschreven vond ik al aanleiding genoeg om het erover te hebben.'

Volgens Vermeij zit de agent nog altijd achter een bureau bij de politie en gaat hij niet de straat op. Het proces heeft veel invloed. 'Het is heel belastend om ineens met een strafzaak te worden geconfronteerd als je als agent gewoon je werk doet.'

Vuurwapen

Rishi werd op 24 november vorig jaar doodgeschoten op station Hollands Spoor. Agenten vroegen hem te blijven staan en zijn handen omhoog te doen, omdat ze dachten dat hij een vuurwapen had. In plaats daarvan rende hij weg. De agent die op hem schoot, wordt vervolgd omdat hij tegen voorschriften in het schot loste terwijl hij liep.

Twee maanden geleden werd bekend dat een tweede agent direct concludeerde dat Rishi was overleden. Toen ambulancepersoneel na tien minuten arriveerde, bleek de jongen echter nog in leven. Justitie heeft besloten die agent niet te vervolgen.