Van Aartsen: Geen extra onderzoek naar politiegeweld Schilderswijk

Jozias van Aartsen
Jozias van Aartsen
DEN HAAG - Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) wil geen nieuw onafhankelijk onderzoek laten doen naar geweld en discriminatie bij de politie in de Schilderswijk in Den Haag. Dat zei hij woensdagmiddag tijdens een commissievergadering over de kwestie van de Haagse gemeenteraad. GroenLinks en de Partij van de Eenheid hadden om een 'groot en gedegen' onderzoek gevraagd.
In plaats van een onafhankelijk onderzoek wil Van Aartsen eerst de conclusies van een al lopend onderzoek van de Universtiteit Leiden afwachten. 'Dit onderzoek wordt gedaan op initiatief van Universiteit Leiden. Daar is professor Van der Leun enkele maanden geleden zelf meegekomen en de politie in Den Haag heeft alle medewerking toegezegd, dat vind ik sterk. Daarom ben ik niet van plan om een nieuw onderzoek te starten,' aldus Van Aartsen. De uitkomst van het onderzoek wordt binnen enkele maanden verwacht.

Universteit Leiden

Professor Van der Leun die het onderzoek uitvoert, mengde zich woensdag ook in het debat. Als inspreker van de commissievergadering zei ze dat ze vindt dat het debat realistisch gevoerd moet worden. 'Politiewerk is complex. Er worden aanhoudingen verricht op basis van een aantal factoren en uiterlijk is er daar soms een van. Maar deze selectie mag nooit leiden tot discriminatie.'
Toch voelen sommige bewoners uit de Schilderswijk zich wel degelijk gediscrimineerd door de politie, zo bleek uit verhalen die bewoners tijdens de vergadering naar voren brachten. 'De sfeer op politiebureau de Heemstraat is ziek,' vertelt bewoner Joeri Oudshoorn. 'Ik ben zelf niet gekleurd dus ik word met rust gelaten maar ik merk dat mensen met een kleurtje er altijd uitgepikt worden door de politie.' Ook een andere bewoner zegt dat ze dagelijks merkt dat er een groot gebrek is aan vertrouwen tussen de bewoners en de politie. 'Slachtoffers van politiegeweld durven geen klacht in te dienen.'  

Gebrek aan vertrouwen

De Haagse gemeenteraad maakt zich vooral zorgen over dit gebrek aan vertrouwen. 'Dat is niet goed voor Den Haag en de politie', zei D66-raadslid Rachid Guernaoui. Daarom wil de partij, net als de PvdA, dat de klachtenprocedure beter moet worden zodat de drempel wordt verlaagd voor mensen om een klacht in te dienen. De Partij van de Eenheid pleit voor een hardere aanpak en wil dat alle agenten die over de schreef gaan ontslagen worden. 'Alle rotte appels eruit,' zegt PvdE-raadslid Van Doorn. 
De PVV vindt dat er niets hoeft te gebeuren en zegt 'pal achter de politie' te staan. Volgens de partij wijzen de cijfers uit dat er geen sprake is van buitensporig geweld.
De discussie over het politiegeweld is begonnen naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West over politiegeweld op bureau De Heemstraat in de Schilderswijk.