Instellingen

Extra tijd komt ADO duur te staan tegen Heerenveen

Coutinho tijdens ADO - Heerenveen

DEN HAAG - ADO Den Haag dacht de overwinning al binnen te hebben, maar in blessuretijd kaapte Heerenveen alsnog een punt weg uit het Kyocera Stadion: 1-1. Kenneth Otigba voorkwam met zijn doeltreffende omhaal dat ADO-spits Mike van Duinen matchwinnaar werd.

Na ruim een kwartier spelen kwam het eerste en enige gevaar van Heerenveen via Alfred Finnbogason, maar de topscorer van de eredivisie (14 goals) werd knap van de bal geleden door nota bene linkerspits Jerson Cabral. ADO drong daarna aan, maar creëerde weinig. Alleen Van Duinen kon voor dreiging zorgen. Eerst ging de midvoor onder een gevaarlijke voorzet van Mathias Gehrt door, waarna hij in de 33ste minuut de grootste kans kreeg. Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt moest zich strekken om redding te brengen op het schot van Van Duinen.

De tweede helft was aantrekkelijker om te zien. Een sterke fase van ADO leverde wat werk op voor Nordfeldt. De Zweedse sluitpost van Heerenveen bokste een vrije trap van Ricky van Haaren weg en redde in de rebound met zijn voet op de inzet van Van Duinen. Voor Heerenveen was er nog een kleine kopkans voor Finnbogason (over), voordat twintig minuten voor de tijd de ban gebroken werd. ‘Mighty Mike’ van Duinen maakte zijn vijfde competitietreffer en is daardoor gedeeld clubtopscorer met Gehrt.

Amper twee minuten later ontsnapte ADO aan een eigen doelpunt. Verdediger Danny Bakker, de vervanger van de zieke Gianni Zuiverloon, gleed de bal tegen de paal naast keeper Gino Coutinho. De Hagenaars waren op hun beurt centimeters verwijderd van de beslissing, maar Van Haaren zag zijn vrije schop op de paal belanden. De thuisploeg leek het daarna uit te spelen, totdat Otigba in de 92ste minuut nog een hoogstandje in huis had. Zijn gelijkmaker dompelde ADO in rouw.

Scoreverloop ADO Den Haag – SC Heerenveen 1-0 (0-0): 1-0 Mike van Duinen (70’), Kenneth Otigba (90+2’).

ADO Den Haag: Gino Coutinho, Dion Malone, Vito Wormgoor, Danny Bakker, Aaron Meijers; Roland Alberg, Ricky van Haaren, Mathias Gehrt; Ninos Gouriye (Christian Supusepa, 88’), Mike van Duinen, Jerson Cabral (Mitchell Schet, 90+1’).

SC Heerenveen: Kristoffer Nordfeldt, Pele van Anholt, Kenneth Otigba, Arnold Kruiswijk, Mitchell Dijks; Marten de Roon, Hakim Ziyech (Rajiv van la Parra, 81’), Joël de Kamps (Ramon Zomer, 87’); Luciano Slagveer (Yanic Wildschut, 72’), Alfred Finnbogason, Bilal Basacikoglu.

Gele kaart(en): Aaron Meijers, Dion Malone (allen ADO Den Haag), Hakim Ziyech, Pele van Anholt, Kenneth Otigba (allen SC Heerenveen).

Rode kaart(en): n.v.t.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.