Zuid-Holland kan rekenen op extreem weer tijdens Pakjesavond

DEN HAAG - Het KNMI voorspelt donderdagmiddag extreem weer in Zuid-Holland. Ook in de rest van West-Nederland en in de noordelijke provincies worden zeer zware windstoten verwacht.
Volgens het weerinstituut nemen de windstoten pas in de avond en de nacht af. De zwaarste windstoten, mogelijk tot 140 kilometer per uur, worden verwacht in het Waddengebied.
Niet alleen de wind kan voor problemen zorgen. Door de combinatie van springtij en de harde wind worden op sommige plekken hoge waterstanden verwacht. Uit voorzorg gaan de Oosterscheldekering en de stormvloedkering bij Capelle aan den IJssel dicht. Volgens weerbureau Weerplaza verdwijnt de storm langs de noordkustpas vrijdag in de loop van de dag.
Het Hoogheemraadschap van Delfland verwacht geen problemen door de storm. Ook Weeronline.nl denkt dat de schade dit keer mee zal vallen. De bomen zitten niet meer in het blad en vangen dus minder wind dan tijdens de zware herfststorm van eind oktober.

Opvallend langdurige storm

Weerplaza spreekt van een 'opvallend langdurige storm' met twee piekmomenten. Het bureau denkt dat de eerste stormpiek wordt bereikt in de namiddag. De tweede wordt verwacht aan het begin van de avond. Vanaf dat moment kunnen er ook winterse buien vallen. Die kunnen voor gladheid zorgen.
Het noodweer kan in combinatie met pakjesavond al vroeg zorgen voor files. De eerste spitsfiles kunnen volgens de ANWB al rond 15.00 uur ontstaan. 'Vanwege pakjesavond gaan veel werkenden wat eerder naar huis', laat de organisatie weten. Automobilisten kunnen dan geconfronteerd worden met het noodweer. De wegen zullen rond 17.00 uur het drukst zijn.

Vluchten geschrapt

Veel instanties en bedrijven wachten de storm niet af en hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Zo liet de KLM weten een aantal vluchten te schrappen. De luchtvaartmaatschappij adviseert reizigers om reisinformatie via de website goed in de gaten te blijven houden.
Ook de noordelijke hulpdiensten bereiden zich voor. Zij roepen alvast op niet zomaar 112 te bellen bij stormschade. Bij de storm in oktober raakte de meldkamer Noord-Nederland in Drachten overbelast, omdat veel mensen belden terwijl ze geen dringende problemen hadden.
'Bel alleen als er bomen op huizen of mensen dreigen te vallen. Dus niet bij wateroverlast of bomen die omwaaien in tuinen', zei de woordvoerder van de hulpdiensten tegen RTV Noord.

Zware storm in oktober

Eind oktober was er ook al een zware storm in onze regio. Toen leverde het noodweer volgens het Verbond van Verzekeraars 95 miljoen euro schade op door onder meer omvallende bomen en rondvliegende dakpannen.
Het was de heftigste storm sinds begin 2007. Een 'normale herfststorm' zorgt al gauw voor een schade tussen de 1 en 5 miljoen euro.