CDA Delft: 'Wat heeft Den Haag gedaan om TNO binnen te halen?'

DELFT - Het Delftse raadslid David van Dis (CDA) zegt verrast te zijn over het vertrek van het TNO-hoofdkantoor uit zijn gemeente. Dat zegt hij donderdag tegen Omroep West.
De CDA'er vertelt dat zijn fractie het vertrek niet heeft zien aankomen. Het onderzoeksinstituut verhuist naar Den Haag. Van Dis is niet blij met de rol die Den Haag hierin heeft gespeeld.
'We vragen ons af wat de gemeente Den Haag heeft gedaan om TNO binnen te halen.' Van Dis vindt het vreemd dat Delft en Den Haag onderling met elkaar concurreren, terwijl beide steden ook economisch gaan samenwerken in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.
'Als dit het gevolg is, dan zou dat niet zo fraai zijn', beaamt hij. De CDA'er wil liever nieuwe bedrijven naar de regio halen, in plaats van bestaande kantoren bij elkaar weglokken.

CDA maakt zich zorgen

Zijn partij wil ook weten wat het Delftse college van burgemeesters en wethouders allemaal heeft geprobeerd om TNO in de stad te houden.
'Als je denkt aan Delft, dan denk je aan de TU en aan TNO', zegt Van Dis. 'Delft is een kennisstad. Als een van die instellingen vertrekt, dan maken wij ons daar wel zorgen over.'
Hij spreekt over een concreet verlies van zevenhonderd banen in Delft. Het verhuizen van deze banen hoeft volgens hem 'op zich niet dramatisch' te zijn, omdat Den Haag niet ver weg ligt.

Indirecte banen bij mkb-bedrijven verloren

Van Dis maakt zich meer zorgen over de indirecte banen die daardoor bij Delftse mkb-bedrijven verdwijnen.
Hij denkt dan aan werknemers bij toeleveranciers, zoals catering- en schoonmaakbedrijven. 'Als je zo'n grote speler kwijtraakt, dat is gewoon een klap voor die mensen. En daar maken wij ons wel zorgen over', zegt de CDA'er.