Instellingen

Parkeerplekken gereserveerd voor ambassade? Echt niet!

DEN HAAG - Wie zijn auto op een parkeerplek in Den Haag neerzet die eigenlijk bestemd is voor ambassadepersoneel, huisartsen of verpleegkundigen, heeft vrij spel. De gemeente Den Haag heeft geen mogelijkheden tegen deze toenemende vorm van foutparkeren op te treden. De bordjes staan er meer als een soort 'vriendelijk verzoek', want officieel staat nergens vastgelegd dat je er niet mag parkeren.

Door Marcel van den Eng

Door het toenemende aantal auto’s, is het steeds moeilijker om in Den Haag een parkeerplek te vinden. Daarom besluiten automobilisten vaker hun ‘heilige koe’ op een plaats neer te zetten die niet voor hen is bestemd.

De grootste problemen doen zich volgens de gemeente voor in en rond de Laan Copes van Cattenburch en de Koninginnegracht. Daar zitten ambassades als die van Armenië en Bosnië. Ook de ambassade van Suriname ervaart overlast. ‘We hebben twee parkeerplaatsen. Een paar keer in de week moeten we foutparkeerders wegsturen’, bevestigt een woordvoerder van de ambassade van Suriname.

Steeds erger

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het probleem steeds erger lijkt te worden rond parkeerplaatsen voor ambassadepersoneel. ‘Geregeld krijgen we klachten binnen. Hoeveel per jaar, registeren wij niet. Het is een zaak van de gemeente’, laat een woordvoerder weten.

Wethouder Peter Smit wil een aantal voorstellen doen om te voorkomen dat automobilisten misbruik maken van de situatie. ‘Daarvoor komen nieuwe regels. Het misbruiken van parkeerplaatsen voor diplomaten en huisartsen wordt een steeds groter probleem. Een oplossing kan daarom niet lang meer op zich laten wachten’, aldus een woordvoerder van Smit.