Extra personeel op Maeslantkering vanwege hoog water

WESTLAND - Vanwege de verwachte westerstorm en het hoge waterpeil in Zuid-Holland is extra personeel opgeroepen bij de Maeslantkering. Het gaat om een speciaal team dat, als het nodig is, de inmense waterkering in de Nieuwe Waterweg bij het Westland kan sluiten.
De kering is onderdeel van de Deltawerken en beschermt Zuid-Holland tegen hoog water. De twee enorme armen van het bouwwerk gaan dicht bij een waterstand van 3 meter boven NAP.
'Naar verwachting komt het waterpeil bij Rotterdam vrijdagochtend tot een hoogte van 2.70 meter boven NAP', vertelt Peter Persoon van de Maeslantkering. Wanneer er waterstanden van boven de 2.60 meter boven NAP worden verwacht,  dan wordt ons operationeel team opgeroepen om de situatie te bewaken. Mocht het nodig zijn dan kan dit team de waterkering sluiten.'

Kering voor het laatst dicht in 2007

Het bouwwerk is sinds de ingebruikname in 1997 1 keer dichtgegaan vanwege hoog water, dat was in november 2007. 'In 2002 zaten we er dichtbij', vertelt Persoon. 'Toen scheelde het enkele centimeters, maar hoefde de kering uiteindelijk niet dicht.'
De situatie van donderdag en vrijdag is volgens Persoon vergelijkbaar met 2002. Of de kering echt dicht moet hangt af hoe de storm zich ontwikkelt. 'Daarvoor moet de windrichting draaien naar west tot noordwest', vertelt hij. 'Bij wind uit die richting wordt het water verder opgestuwd.' Maar dan hangt het er ook vanaf met welke kracht de wind op onze kust afkomt.