Instellingen

Schutter Alphen aan den Rijn raakte baan kwijt na reeks incidenten

Schietdrama ridderhof
Schietdrama ridderhof

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tristan van der Vlis raakte in 2010 zijn baan kwijt na een reeks incidenten. Dat bleek donderdag tijdens het verhoor van een oud-collega in de rechtbank. Zo had hij een halve kar maaltijdsoepen met een zakmes kapot gemaakt. Van der Vlis schoot in april 2011 zes mensen en zichzelf dood in winkelcentrum Ridderhof.

Nabestaanden en gedupeerden willen weten of iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor het schietdrama. Daarom worden verschillende mensen gehoord om informatie te verzamelen. Eerder zijn bijvoorbeeld de vader en de moeder van Tristan van der Vlis al gehoord.

Donderdag deed een oud-collega zijn verhaal. Hij vertelde dat Tristan bij het distributiecentrum in Alphen aan den Rijn kwam te werken om te reïntegreren na zijn opname bij de GGZ. 'Eerst werd hij order picker', vertelt de collega, 'maar omdat hij stemmen hoorde in zijn hoofd kon hij niet omgaan met de headset. Toen kreeg hij schoonmaakwerkzaamheden.'

Broek laten zakken

De oud-collega herinnert zich Tristan als een 'nette, rustige en welbespraakte jongen'. Toch zijn er in die paar jaar een aantal incidenten geweest. Een collega die Tristan's portemonnee had afgepakt kreeg een trap, andere collega's klaagden dat hij te hard en roekeloos over het terrein reed. Tristan liet een keer zijn broek zakken in het distributiecentrum. En de emmer liep over toen hij een halve kar maaltijdsoepen met een zakmes had bewerkt.

Waarom Tristan de verpakkingen kapot had gemaakt, weet de oud-collega niet. 'Toen we hem erop aanspraken, zei hij dat het niet was gebeurd. Maar ja, die kapotte verpakkingen kwamen niet uit de lucht vallen.' Uiteindelijk werd in goed overleg besloten dat Tristan vanaf 1 januari 2010 niet meer terug hoefde te komen.