Dijkdoorbraak? Vlucht naar je zolder!

Zee storm water
Zee storm water
DEN HAAG - Donderdagmiddag wordt extreem weer verwacht. De combinatie van zeer zware windstoten, springtij en de harde wind kunnen op sommige plekken voor hoge waterstanden zorgen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als de dijken doorbreken?

Door Ewoud Kieviet

In het slechtste scenario kan een stad als Den Haag al binnen enkele uren onder water komen te staan, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Haaglanden. De veiligheidsregio heeft hier een noodplan voor klaarliggen. Bij een dijkdoorbraak wordt ingezet op evacuatie uit het gebied.
Maar dit is niet de beste aanpak vindt calamiteitenmanager Bas Kolen. Hij schreef een proefschrift over rampen en kwam erachter dat juist tijdens de evacuatie uit het rampgebied de meeste slachtoffers vallen. ‘Als mensen het gebied ontvluchten zijn ze kwetsbaar, omdat ze buiten zijn. Dan vallen de meeste slachtoffers’, zegt Kolen.

Evacueren in de hoogte

Daarom pleit Kolen voor ‘evacueren in de hoogte’. Oftewel ontvlucht het gebied niet, maar vlucht naar de zolder. Volgens Kolen stijgt het waterpeil bij een doorbraak in de meeste gevallen tot maximaal twee meter hoogte. Hierdoor kun je op de eerste verdieping van een huis of gebouw schuilen, zegt de evacuatie-expert. ‘Het is geen pretje, maar we redden er wel veel levens mee.’
Er zijn bij de veiligheidsregio’s geen scenario's die inzetten op evacueren in de hoogte.