Instellingen

Statenleden geven 550 euro voor fonds Franssen

DEN HAAG - Commissaris van de koning Jan Franssen krijgt van alle Provinciale Statenleden 550 euro als afscheidscadeau.

Het bedrag wordt gestort op de rekening van het fonds Pour les Autres. Dat is een rooms-katholieke instelling die wereldwijd hulp geeft aan jongeren die in de knel zijn gekomen. Ze krijgen betere scholing.

Franssen wilde geen geschenken, maar een goed doel ondersteunen. Elk van de 55 Statenleden betaalt een tientje mee aan de donatie. Volgens een van de initiatiefnemers is het een 'mooi gebaar', waarmee dankbaarheid wordt betoond voor de inzet van de commissaris.

Geen afscheid bevolking

De provinciale politiek en allerlei organisaties en bedrijven in Zuid-Holland nemen dinsdag afscheid van de commissaris. De receptie is besloten en dus alleen voor genodigden. Er komt geen aparte gelegenheid voor de bevolking om Jan Franssen een mooie toekomst toe te wensen.


De commissaris werd wel eerder deze maand uitgezwaaid door alle burgemeesters. Met de gedeputeerden had hij een dineetje. De ambtenaren op het provinciehuis kunnen tijdens de kerstborrel een toost uitbrengen op Franssen.

Langst zittende commissaris


De theatergroep van Dario Fo in het Westland heeft de commissaris uitgenodigd voor een speciale voorstelling van het muziekspektakel 'Zo is het leven in het Westland'. Dario Fo kreeg de afgelopen jaren subsidie van de provincie. Franssen zou een speciale band hebben opgebouwd met de kunstenaars.


Een paar dagen later, op 19 december, is het zijn laatste werkdag. In januari begint hij bij zijn nieuwe werkgever, de Raad van State in Den Haag. Franssen heeft de provincie 13 jaar bestuurd en is daarmee de langst zittende commissaris van de koning(in) van Nederland.