Minder inbraken in noordelijk deel Zuid-Holland

GOUDA - Het noordelijke deel van Zuid-Holland is één van de gebieden van de politie waar het aantal inbraken in huizen het sterkst afneemt. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de politie.

Door Marcel van den Eng

Vergeleken met vorig jaar is in de regio Haaglanden zes procent minder ingebroken. Volgens politiechef Marlé van Tol gaat het in het voormalige gebied van politie Hollands Midden zelfs om elf procent. ‘Helaas zien we wel een stijging van het aantal pogingen van inbraken.'
Tot vorige maand waren er dit jaar in een deel van Hollands Midden, dat ruwweg Schoonhoven, Alphen aan den Rijn en Moerkapelle beslaat, 1594 inbraken in huizen. Dat zijn er 133 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Gouda, Waddinxveen en Boskoop blijft het aantal hoog.

Top 60

Terwijl in de eerste maanden van dit jaar het aantal inbraken in huizen in Gouda nog flink steeg, is er ook in die stad nu langzaam sprake van een daling. ‘Dat is vooral te danken aan de top 60-aanpak’, denkt Van Tol. Sinds dit jaar maakt de politie jacht op de grootste criminelen van Gouda die nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Ook het aantal inbraken in bedrijven is gedaald. Toch blijft de politie zich over bedrijfsinbraken zorgen maken. Vooral sigaretten bij benzinestations zijn in trek. ‘Dat is een landelijk probleem waar we moeilijk grip op krijgen’, vertelt Van Tol. Tot afgelopen maand waren er 306 inbraken in bedrijven, tegen 357 in dezelfde periode vorig jaar.

Leeggeroofd

Het afgelopen jaar waren er 1785 inbraken in auto’s, terwijl een jaar geleden de teller op 2105 stond. De wagens worden leeggeroofd door dieven die toevallig in de buurt zijn, hun slag slaan en er vandoor gaan. Opvallend is dat daarbij vooral kentekenplaten verdwijnen.
De vooral positieve resultaten in een deel van het gebied Hollands Midden zijn onder meer te danken aan de komst van de nationale politie. ‘Ik geef toe dat er koudwatervrees was, maar nu zien wij met zijn allen de voordelen’, aldus Van Tol.
Hij noemt als voorbeeld de inval op een woonwagenkamp aan de Goudkade in Gouda. ‘Door te weinig personeel, moesten we vroeger heel lang van tevoren zo’n actie plannen. Nu is het een kwestie van één druk op de knop en binnen twintig minuten staat een peloton ME vanuit Den Haag in Gouda.'