Instellingen

Bedroefde reacties op overlijden Mandela

DEN HAAG - Nelson Mandela is donderdagavond op 95-jarige leeftijd overleden. De voormalig president van Zuid-Afrika was al geruime tijd ziek.

Nelson Mandela was het boegbeeld van de strijd tegen de apartheid. In Den Haag werd in 2012 een standbeeld van Nelson Mandela onthuld. Initiatiefnemer van dat standbeeld, Marco Fehres noemt het overlijden van Mandela treurig. 'Mandela was een voorbeeld voor de strijders voor rechtvaardigheid', laat hij in een reactie weten. Fehres hoopt dat het gedachtegoed van Mandela behouden blijft

Loek Vredevoogd reikte namens de Universiteit Leiden in 1999 een eredoctoraat aan Nelson Mandela uit. Voor hem is Mandela een 'bijzondere herinnering.' Volgens de regels van de Leidse universiteit moet een eredoctor op uitzonderlijke wijze hebben bijgedragen aan het hooghouden van het devies: presidium libertatis, ofwel bolwerk van vrijheid.

Eerste president van Zuid-Afrika

Mandela was jarenlang 's wereld bekendste politieke gevangene. In 1994 werd hij, bij de eerste democratische verkiezingen, president van Zuid-Afrika.