Activisten dopen Mandelabrug in Zoetermeer om tot 'moordenaarsbrug'

IJs valt van Nelson Mandelabrug in Zoetermeer
IJs valt van Nelson Mandelabrug in Zoetermeer
ZOETERMEER - Activisten zouden vrijdagochtend de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer hebben omgedoopt tot 'moordenaarsbrug'. Op de brug heeft volgens een woordvoerder vanaf een uur of vier vanmorgen een spandoek gehangen. Toen de politie om zeven uur ging kijken was er niets te zien.
De actie wordt geclaimd door Identitair Verzet. In een verklaring op de website protesteert de groep tegen 'de verheerlijking' van Nelson Mandela. De groep hekelt de 'eindeloze lofzangen' die sinds het overlijden van Mandela de wereld in zijn gegaan. In een tegengeluid wijzen ze op de 'gruweldaden die door Mandela en de zijnen zijn begaan'.
Afgelopen zomer hing de actiegroep ook een protestbord om de nek van het standbeeld van Mandela in de Internationale zone in Den Haag.

Ook in Utrecht

De actievoerders hingen ook een spandoek op de Nelson Mandelabrug in Utrecht, daar zijn foto's van. Een buurtbewoner heeft dat spandoek weggehaald. Foto's van de actie in Zoetermeer zijn volgens een woordvoerder van Identitair Verzet mislukt omdat 'er regenwater op de lens van de telefoon zat'.

Meer acties

De actievoerders zeggen binnenkort nog meer acties te willen voeren. Zo staat er een protestbijeenkomst gepland bij het standbeeld van Mandela in Den Haag en willen ze iets 'ludieks' gaan doen bij de ambassade van Zuid-Afrika.
De Zuid-Afrikaanse leider Mandela overleed donderdagavond op 95-jarige leeftijd. Bij het standbeeld van Nelson Mandela in Den Haag wordt op korte termijn een herdenking georganiseerd.