Instellingen

‘Einde dreigt voor oer-Hollandse merken Unox, Calvé en Hertog IJs’

Calvefabriek
Calvefabriek

DEN HAAG - Het schrappen van veertig tot zestig merken door Unilever zou wel eens het einde kunnen betekenen voor oer-Hollandse merken als Unox, het uit Delft afkomstige Calvé en Hertog IJs. Dat zegt merkendeskundige Paul Moers tegen Omroep West. Deze merken doen het vooral goed in Nederland en dat is ‘een erg klein marktje voor een bedrijf als Unilever’, zegt Moers.

Door Ewoud Kieviet

Vrijdag kondigde levens- en wasmiddelenconcert Unilever aan 500 miljoen euro te willen besparen door te snijden in het aantal merken. Eerder werd het aantal Unilevermerken al vermindert van 1.200 naar 400. 

Merkendeskundige Moers was in het verleden zelf werkzaam bij Unilever. Hij vreest voor de toekomst van Unox, Calvé en Hertog IJs als Unilever de merken afstoot. ‘Kijk bijvoorbeeld naar Mora, dat was een heel sterk merk.' Volgens de deskundige bleef daar niet heel veel van over toen Unilever het merk verkocht. 'Dat komt omdat de marketing van Unilever zo sterk is, daar kunnen andere bedrijven niet tegenop. Ik vrees dat het met Hertog IJs en Calvé hetzelfde afloopt als Unilever die merken verkoopt.’

Nieuwjaarsduik zonder Unox

Moers zou het heel erg zonde vinden als deze ‘prachtige Nederlandse merken’ verdwijnen. ‘Het is fantastisch, hoe Unox met die oranje mutsjes een stempel heeft gedrukt op evenementen als de Nieuwjaarsduik en de Elfstedentocht. Ik zie geen ander groot bedrijf hetzelfde doen met Unox als Unilever.' 

Ook merken als Becel en Conimex kunnen het lastig krijgen, denkt Moers. 

Omo of Robijn

Merkendeskundige Rik Riezenbos durft geen uitspraken te doen over welke merken verdwijnen. Wel denkt hij dat merken uit dezelfde prijsklasse die op elkaar lijken tegen elkaar afgestreept worden. ‘Ik denk dat er een keuze tussen wasmiddelen Omo en Robijn wordt gemaakt’, zegt Riezenbos.

Unilever kon vrijdagochtend nog niet reageren op de speculaties van de deskundigen. Wel liet het concern weten 30 procent van hun producten af te willen stoten, om efficienter te kunnen werken.