Kunsthandelaar claimt ontdekking van schilderij Mesdag

DEN HAAG - Frank Buunk van kunsthandel Simonis & Buunk uit het Gelderse Ede is ervan overtuigd: een schilderijtje dat hij onlangs bij een veiling kocht, is een echte Mesdag! Hij kocht met daarop de duinen van Scheveningen afgelopen november voor 750 euro.

Het olieverfdoek 'Studie voor het panorama' van 19 x 30 centimeter werd verkocht als een Barbara van Houten. Het schilderij was tot 1970 in bezit van museum Panorama Mesdag.

'Het is veel te goed voor een Van Houten', zegt  Buunk. 'Het kleurgebruik, de lichtval en de manier van schilderen duidt erop dat we te maken hebben met een origineel werk van Mesdag zelf.' Het doek draagt verder een stempel 'Atelier Mesdag' . 

Van Houten vaak te gast bij 'oom' Mesdag

Van Houten is een nichtje van de echtgenote van Hendrik Willem Mesdag en de dochter van Samuel van Houten, bekend als de minister die verantwoordelijk was voor het Kinderwetje van Van Houten dat kinderarbeid voor kinderen onder de twaalf in fabrieken verbood.

Van Houten was vaak te gast bij haar oom. Zij studeerde aan de Academie Den Haag en in Parijs.

Vondst nog niet bevestigd

Buunk is beëdigd taxateur en gespecialiseerd in 19e en 20e eeuwse Hollandse schilderkunst en ontdekte in 2003 en 2005 twee schilderijen van Mondriaan die eerder aan anderen waren toegeschreven.

Andere taxateurs die naar het werk hebben gekeken, hebben de vondst van Buunk nog niet kunnen bevestigen.

Museum Mesdag twijfelt aan echtheid

Museum Panorama Mesdag zelf betwijfelt de echtheid van het schilderij. Volgens directrice Marijnke de Jong lijkt het weliswaar op een stuk doek van het grote panorama Mesdag, maar zij is niet bekend met de stempel die het schilderij draagt. De Jong denkt dat Mesdag er waarschijnlijk niet zelf aan heeft gewerkt.

Buunk is absoluut zeker van zijn vondst en heeft het schilderij voor 20.000  euro laten verzekeren. Het schilderij is alleen te zien in de Kunsthandel van Buunk in Ede, het is namelijk niet te koop.

Deel dit artikel: