Rechter houdt komst nieuwe Chinese koks tegen

Draak
Draak
DEN HAAG - De wet die het moeilijker maakt geschikte koks uit China aan te trekken wordt niet teruggedraaid. Chinese restauranthouders hebben een rechtszaak tegen de Nederlandse staat daarover verloren.

Door Marcel van den Eng

Eerder dit jaar luidde de Vereniging Chinese Horeca-ondernemers (VCHO) de noodklok over een groot tekort aan goede koks. Sommige restaurants, zoals in het Haagse Chinatown, zouden daardoor zelfs de deuren hebben moeten sluiten.
Sinds dit jaar bestaat een wet om Nederlanders en andere mensen uit de Europese Unie aan het werk te krijgen. Daarbij gaat het er niet om of er een geschikte kandidaat uit Nederland of de Europese Unie is, maar of een kandidaat ervoor opgeleid kan worden. Volgens de VCHO krijgen ongeschikte werkzoekenden de voorkeur boven geschikte Chinese kandidaten.

Nieuwe wet

Drie belangenbehartigers van Chinese restaurants eisten dat de nieuwe wet zou worden teruggedraaid, maar de rechter gaat daar niet mee akkoord. Volgens de voorzieningenrechter moeten restauranthouders individueel naar de bestuursrechter stappen.
Eén van de belangenbehartigers was opgetreden als bemiddelaar om voor één van de koks een werkvergunning te regelen, maar ook die is in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter is nergens uit gebleken dat er door de nieuwe regels schade is geleden.