Dienstweigeraar Kees Vellekoop overleden

De dienstweigeraar Kees Vellekoop (midden) demonstreerde in 1973 in Nieuwersluis voor de erkenning van gewetensbezwaren als weigeringsgrond.
De dienstweigeraar Kees Vellekoop (midden) demonstreerde in 1973 in Nieuwersluis voor de erkenning van gewetensbezwaren als weigeringsgrond.
GOUDA - Kees Vellekoop is op 61-jarige leeftijd overleden. Vellekoop was van 1982 tot 1991 raadslid in Gouda voor de PSP/CPN en GroenLinks. Hij overleed woensdag aan de gevolgen van longkanker, zo deelde de familie vrijdag mee.
Hij werd landelijk bekend toen hij door Amnesty International werd erkend als politiek gevangene. Vellekoop werd in 1974 als 'principieel dienstweigeraar' veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, omdat hij een jaar eerder op politieke gronden had geweigerd zijn dienstplicht te vervullen.
Na bevestiging van zijn vonnis door het hoog militair gerechtshof belandde Vellekoop in de gevangenis in Scheveningen. Behalve Amnesty bemoeide heel Nederland zich ermee en Vellekoop werd op slag beroemd.

Enorme belangstelling

De belangstelling destijds was enorm en hij kreeg menig navolger onder de dienstplichtigen. Mede door Vellekoops houding en de brede publiciteit werd de bestaande Wet gewetensbezwaren militaire dienst verruimd.
Hij werd al na 4 maanden vrijgelaten in afwachting van de verruiming van de wet waartoe het kabinet-Den Uyl na veel commotie besloot. Na zijn vrijlating bleef Vellekoop betrokken bij de Vereniging voor Dienstweigeraars, die samen met Pax Christi een prominente rol in zijn zaak had gespeeld.