Instellingen

Nabestaanden Rishi willen hardere vervolging

Gedenkplek Rishi Hollands Spoor
Gedenkplek Rishi Hollands Spoor

DEN HAAG - De moeder en broer van de door de politie doodgeschoten 17-jarige Rishi eisen dat de betrokken agenten door justitie veel harder worden aangepakt dan nu het geval is. Hun advocaat Michael Ruperti heeft het Openbaar Ministerie (OM) daarom om uitstel van het proces, dat officieel maandag begint, gevraagd. De moeder en de broer hebben besloten maandag niet bij de rechtszaak aanwezig te zijn.

De politieman die hem heeft neergeschoten staat maandag bij de rechtbank in Den Haag terecht voor doodslag op Rishi. Die aanklacht is volgens de familie van het slachtoffer te zwak. Daarom is Ruperti namens de nabestaanden vorige week een speciale procedure bij het gerechtshof in Den Haag begonnen. Daarin wordt geëist dat de betreffende agent alsnog voor de zwaardere aanklacht moord moet worden aangeklaagd.

'De agent heeft Rishi van 16 meter afstand weloverwogen en gericht beschoten, terwijl hij wegrende', licht Ruperti toe. 'De enige conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat de agent voor moord moet worden vervolgd en veroordeeld.'

Ook andere agenten vervolgen

Verder wil Ruperti het OM dwingen twee andere betrokken politiemensen alsnog te vervolgen. De advocaat vindt dat de andere bij het neerschieten betrokken agent ook voor de rechter moet verschijnen voor het medeplegen van de moord. 'Het besluit van de aanklager om deze agent niet te vervolgens, vinden de nabestaanden onbegrijpelijk.'

'Deze agent heeft een bewuste en nauwe samenwerking gehad met de schutter', concludeert de advocaat. 'De agenten hadden een taakverdeling en afspraken gemaakt en de tweede agent heeft zich niet gedistantieerd van het schieten door de politieman', zegt Ruperti.

Geen eerste hulp geboden

Deze twee en nog een andere agent moeten zich ook verantwoorden voor het niet bieden van eerste hulp aan Rishi, vindt de advocaat van de nabestaanden. De jongen leefde nog toen hij was neergeschoten.

De schutter vroeg aan de pas anderhalve minuut later gearriveerde agenten of ze Rishi wilden reanimeren. Maar tot frustratie van de nabestaanden wordt hij en de andere betrokken agenten hier niet voor berecht. 'Ze eisen bij het hof dat het OM ook hier alsnog toe wordt gedwongen', legt de raadsman uit.

Agent wordt bedreigd

Het proces vindt plaats

. De agent die Rishi doodschoot wordt met de dood bedreigd. Hij zal daarom worden afgeschermd. Publiek mag niet bij de zitting aanwezig zijn, en voor journalisten geldt een strikte aanmeldingsprocedure. De nabestaanden benadrukken volgens hun advocaat dat ze niets te maken hebben met de bedreiging van de agent die moet terechtstaan. 'Zij nemen hier juist nadrukkelijk afstand van.'

Rishi werd op 24 november vorig jaar doodgeschoten op station Hollands Spoor. Agenten vroegen hem te blijven staan en zijn handen omhoog te doen, omdat ze dachten dat hij een vuurwapen had. In plaats daarvan rende hij weg. De agent die op hem schoot, wordt vervolgd omdat hij tegen voorschriften in het schot loste terwijl hij liep.