Instellingen

Den Haag wil Bulgaren en Roemenen niet zomaar toelaten

DEN HAAG - Den Haag en Rotterdam willen extra eisen stellen aan arbeidsmigranten uit onder meer Roemenië en Bulgarije. De steden zijn bang voor extra overlast en willen eerst zeker weten dat de nieuwkomers een baan en goede huisvesting hebben. Dat schrijven ze in een brief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Op 1 januari gaan de grenzen open van de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije en is vrij verkeer van personen en goederen mogelijk. ‘We willen de werkwijze omdraaien: eerst controleren en dan pas een burgerservicenummer (BSN) afgeven’, aldus de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus van Wonen. Den Haag durft zover nog niet te gaan: het weigeren van een burgerservicenummer is tegen Europese regels, zegt minister Asscher.

Niet de mensen zelf, maar de situatie waarin ze verkeren zorgt volgens hem voor overlast. Als een arbeidsmigrant geen werk heeft, dan kan hij of zij in bepaalde wijken van de stad niet wonen, vindt Karakus.

Arbeidsmigratie beperken

VVD en CDA in de Tweede Kamer willen strengere regels voor arbeidsmigratie in de Europese Unie. Migratie van mensen uit armere lidstaten naar rijkere EU-landen moet volgens de partijen worden beperkt. Van de Nederlanders vindt 80 procent dat Oost-Europese werknemers sowieso niets te zoeken hebben in Nederland, blijkt uit eerder onderzoek van Maurice de Hond.