OM klaagt agent toch aan voor moord in zaak Rishi

Station Hollands Spoor afgesloten voor onderzoek schietpartij
Station Hollands Spoor afgesloten voor onderzoek schietpartij
DEN HAAG - Aan de tenlastelegging tegen de agent die terechtstaat voor het neerschieten van de 17-jarige Rishi, is maandagochtend de verdenking van moord toegevoegd. Officier van justitie Wouter Bos wil daarmee tegemoet komen aan de wens van de nabestaanden van het slachtoffer.
Bos benadrukte dat hij vindt dat van voorbedachte rade geen sprake is en hij zal dan ook vrijspraak vragen voor moord. Aanvankelijk werd de agent vervolgd voor doodslag. Moord is juridisch een zwaarder delict dan doodslag. De verzwaring van de aanklacht geeft de rechtbank wel de mogelijkheid om de dader voor moord te veroordelen.
De agent is volledig afgeschermd in de rechtszaal in Den Haag. Hij zit in een hokje, dat normaal dienst doet als tolkenkabinet. De rechtbank kondigde de veiligheidsmaatregelen vorige week aan, omdat de agent wordt bedreigd. De voorzitter begon rond half tien aan de zaak tegen de agent.
De verdachte heeft voor aanvang van de zaak plaatsgenomen in het hokje, waarvan de ramen zijn afgeschermd. Zijn stem zal tijdens het verhoor worden vervormd. Journalisten mogen in de zaal plaatsnemen, net als een selectie andere belangstellenden. Andere belangstellenden kunnen de zaak via een videoverbinding rechtstreeks volgen vanuit een andere zaal.