Instellingen

Trambestuurder voor de rechter voor ongeluk met 36 gewonden in Den Haag

Tramongeval lijn 11
Tramongeval lijn 11

DEN HAAG - De 61-jarige trambestuurder die die op 11 september 2012 bij station Den Haag Hollands Spoor op een andere tram botste, staat dinsdag voor de rechter. Bij de botsing raakten 36 mensen gewond.

De bestuurder van tram 11, Eduard M., botste vorig jaar september op de hoek van de Parallelweg en de Jacob Catsstraat achterop tram 9. Die stond stil bij een tramhalte.

Uit politieonderzoek is gebleken dat de tram geen technische gebreken had. Daarom zegt de officier van justitie dat de bestuurder, Eduard M., niet goed heeft opgelet en eerder had moeten remmen. Het Openbaar Ministerie eiste daarom een werkstraf van 100 uur.

Black-out

De bestuurder zelf zegt dat hij vlak voor het ongeluk een black-out heeft gehad. Maar daar gelooft de officier van justitie niet in, omdat hij het pas een maand na het ongeluk aan zijn dokter vertelde.

Ook het verhaal dat de remmen niet reageerden vindt justitie niet aannemelijk, omdat twee remproeven vlekkeloos zijn verlopen.

Schadeclaims

Er zijn na het ongeluk tientallen schadeclaims van inzittenden binnengekomen bij vervoersbedrijf HTM. Vier mensen liepen dusdanige verwondingen op dat ze na het ongeluk langere tijd niet konden werken. Enkele passagiers durven nog steeds niet met de tram te reizen.