OM: geen straf voor doodschieten Rishi

DEN HAAG - Justitie eist geen straf tegen de agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi neerschoot op station Hollands Spoor in Den Haag. In plaats daarvan pleit het Openbaar Ministerie voor ontslag van alle rechtsvervolging. Rishi overleed aan de gevolgen van het schot.
Agenten kwamen op 24 november 2012 af op de melding dat iemand op station Den Haag HS zou hebben gedreigd dat hij een vuurwapen droeg. De officier van justitie betoogde daarom maandag dat de agenten terecht aannamen dat Rishi 'vuurwapengevaarlijk' was.
Toen de agenten op het perron kwamen en naar Rishi riepen dat hij zijn handen moest ophouden, keerde die zich meteen om en rende weg. Tijdens zijn vlucht zag een van de agenten hoe Rishi met een hand naar zijn zak ging en een zwart voorwerp pakte. Daarop schoot de agent, die op dat moment achter Rishi aan rende. Rishi bleek geen wapen te hebben. Het zwarte voorwerp was vermoedelijk zijn telefoon.

Terecht geschoten

De officier van justitie vindt dat de agent terecht heeft geschoten. 'De agent dacht op dat moment dat Rishi naar een vuurwapen greep', legt hij uit, 'dat is in zijn beeldvorming niet vreemd.' De agent wordt vervolgd omdat hij het schot loste terwijl hij snel achter Rishi aanliep. Dat is tegen de voorschriften, omdat het dan moeilijker is precies te richten. Rishi werd in zijn hals geraakt.
Toch snapt het Openbaar Ministerie dat de agent direct heeft gehandeld toen hij dacht dat Rishi een wapen pakte. 'Het kan hem niet worden aangerekend dat hij niet eerst een stabiele houding heeft aangenomen', zegt de officier. Volgens de officier werd het op dat moment een kwestie van 'hij of ik' en wordt van agenten dan verwacht dat ze letten op de veiligheid.

Moord toegevoegd aan tenlastelegging

Maandag is het proces tegen de agent gestart. De dag begon met de bekendmaking dat 'moord' aan de tenlastelegging werd toegevoegd. De advocaat van de nabestaanden van Rishi, Michael Ruperti, had daar zondag om gevraagd. Het Openbaar Ministerie liet meteen al weten daar vrijspraak voor te vragen, omdat het OM niet gelooft in opzet. 'Dat neemt niet weg dat het in en in triest is en onverteerbaar voor nabestaanden', aldus de officier.
Het proces vond maandag onder verscherpte veiligheidsmaatregelen plaats. De verdachte agent zat in een speciaal hokje dat normaal gesproken voor tolken bedoeld is. Zijn stem werd vervormd. Voor journalisten golden strikte aanmeldingsprocedures. Het publiek zou aanvankelijk in een andere ruimte naar het proces kijken, maar in verband met de geluidskwaliteit zaten ze later toch in de rechtszaal.
Omroep West heeft de zaak-Rishi maandag op de voet gevolgd. Bekijk hier ons liveblog.