Waardevolle meteoriet naar Naturalis in Leiden

LEIDEN - Een meteoriet die 140 jaar geleden op een akker in Diepenveen (Overijssel) insloeg en tot 2012 verborgen bleef voor de wetenschap, krijgt donderdag een plekje in Naturalis in Leiden. Wetenschappers beschouwen het zwarte stukje steen ter grootte van een stuiterbal als bijzonder waardevol.
De meteoriet is de vijfde officieel erkende Nederlandse meteoriet, en bovendien een zeldzaam type.
Amateurastronoom Henk Nieuwenhuis ontdekte het stukje steen een jaar geleden op een expositie van een gesteente-hobbyist. De meteoriet was toen in handen van een weduwe wier man, een leraar, het gesteente ooit had gered van de vuilcontainer toen zijn school werd opgeheven.
De oorspronkelijke vinders waren landarbeiders die de inslag in oktober 1873 zagen gebeuren. Die gaven het aan de hoofdonderwijzer in het dorp.
Belangrijk type meteoriet
Nieuwenhuis deelde zijn ontdekking met wetenschappers van de Vrije Universiteit (VU), onder wie aardwetenschapper Marco Langbroek. Volgens Langbroek behoort de steen vanwege de vele organische structuren tot een voor de wetenschap belangrijk type meteoriet, omdat die stamt uit de tijd dat ons zonnestelsel werd gevormd.
Volgens Nieuwenhuis geniet de 'Diepenveen', zoals de meteoriet wordt genoemd, behalve van de VU ook de belangstelling van gerenommeerde internationale instituten, zoals NASA en de Amerikaanse topuniversiteit Stanford University.