Instellingen

OM in hoger beroep: 3 jaar cel voor beschonken bestuurder

NOORDWIJKERHOUT - Justitie heeft in hoger beroep opnieuw 3 jaar celstraf en 7 jaar rijontzegging geëist tegen een man die in maart vorig jaar een aanrijding veroorzaakte in Noordwijkerhout. De bestuurder had destijds gedronken.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de beschonken bestuurder op die dag in maart onder invloed van alcohol heel hard door Noordwijk en Noordwijkerhout gereden, waarbij hij expres met zijn auto slingerde. In Noordwijk moest een vrouw naar achter springen om te voorkomen dat ze aangereden zou worden.

Met zwaar letsel afgevoerd

In de Gooweg in Noordwijkerhout botste de man met een veel te hoge snelheid frontaal op een auto, waardoor twee mensen ernstig gewond raakten. Zij zijn met zwaar letsel naar het ziekenhuis afgevoerd.

Om die reden klaagt het OM de man aan voor poging tot doodslag in het verkeer. 'Als je met hoge snelheid en slingerend over een tweebaansweg rijdt is de kans aanzienlijk dat je de controle over je voertuig verliest', zegt het OM in een verklaring. De kans is daardoor groot dat er een ongeluk veroorzaakt wordt, waarbij iemand om het leven komt.

Bestuurder accepteerde ernstig ongeval

Tijdens de rit door Noordwijk en Noordwijkerhout heeft zijn bijrijder hem meerdere malen gewaarschuwd en aangesproken op zijn gevaarlijke rijgedrag. Het OM vindt daarom dat de bestuurder willens en wetens gevaarlijk bezig was en dat hij accepteerde dat zijn gedrag zou kunnen leiden tot een ernstig ongeval, waarbij mensen - inclusief hij en zijn bijrijder - om het leven zouden kunnen komen. Dat zei de advocaat-generaal op de zitting.

'Verdachte heeft respectloos gehandeld. Hij heeft door zijn onverantwoordelijke gedrag met het leven van osnchuldige medeweggebruikers gespeeld en hun leven in gevaar gebracht', voegt Justitie toe.

Naar verwachting doet de rechtbank over twee weken uitspraak.