Instellingen

'Chauffeur Lasha G. land uitgezet na vrijspraak voor overval juwelier Stratmann'

Overval op juwelier Stratmann in Den Haag
Overval op juwelier Stratmann in Den Haag

DEN HAAG - De man die de vluchtauto bestuurde bij de dodelijke overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann, Lasha G., is het land uitgezet. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

G. werd door de rechtbank veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken. Volgens het hof reed hij de vluchtauto, maar kan niet bewezen worden dat hij wist van de overval. Nu de Georgiër is vrijgesproken, heeft hij niks meer in Nederland te zoeken, zegt de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) in De Telegraaf.

Juwelier Ruud Stratmann werd op 25 april vorig jaar doodgeschoten toen Sandro G. en Ziya B. een overval pleegden op zijn winkel aan de Beeklaan. Lasha G. zou de overvallers hebben gereden met zijn auto.

Lagere straffen voor overvallers

De overval duurde maar een paar minuten. Ziya B. en Sandro G. gingen de winkel binnen, keken wat rond en trokken toen hun wapens. Maar Ruud Stratmann was niet van plan ze iets te geven en weigerde ook op de knop te drukken waardoor de buitendeur weer open zou gaan. Toen de overvallers geen andere uitgang konden vinden en Stratmann pepperspray gebruikte, schoot Sandro G. hem neer. Stratmann overleed kort daarna.

Voor Sandro G. en Ziya B. vielen de straffen lager uit dan bij de rechtbank. Het hof veroordeelde Sandro G. tot 10 jaar celstraf, in plaats van de 13 jaar die de rechtbank had opgelegd. Ziya B. kreeg 8 jaar in plaats van 11 jaar. Lasha G. werd vrijgesproken omdat volgens het hof niet kan worden vastgesteld of hij wist van de plannen van Sandro en Ziya.