Blijft de PvdA de grootste in Den Haag? Eerste opiniepeiling geeft antwoord

Stembiljet potlood rood
Stembiljet potlood rood
DEN HAAG - Welke partij wordt in Den Haag de grootste als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn? Welke wint het meeste en welke staat op verlies? Dinsdagmiddag komen de antwoorden op deze vragen want dan presenteert onderzoeksbureau TNS NIPO de uitslag van de eerste opiniepeiling in Den Haag. Hierna volgen er nog twee.
Op dit moment is de PvdA de grootste partij in de stad. In 2010 kreeg het 10 zetels, maar door een afsplitsing van het raadslid Mustafa Ockcuglu heeft de partij nog maar negen zetels. Ockcuglu heeft zich inmiddels aangesloten bij GroenLinks die daardoor nu vier zetels telt.
De VVD is de tweede partij van de stad met zeven zetels, gevolgd door D66 die er zes heeft. Samen met het CDA dat drie zetels heeft vormen PvdA, VVD en D66 de coalitie. De PVV is de grootste oppositiepartij. De partij deed bij de vorige verkiezingen in 2010 voor de eerste keer mee en won toen in één klap acht zetels. Maar de PVV kreeg te maken met flink wat raadsleden die uit onvrede opstapten en heeft nu nog vijf zetels.
Een aantal boze ex-PVV’ers begon voor zichzelf, zoals Richard de Mos. Hij zit nu met een zetel voor Groep De Mos in de Haagse gemeenteraad. Hij doet mee met de komende gemeenteraadsverkiezingen en verwacht een paar zetels te winnen. Paul ter Linden begon na een conflict in de PVV ook voor zichzelf en zit als eenmansfractie in de raad.
Voormalig PVV’er Arnoud van Doorn heeft een wel erg bijzondere reis afgelegd in de Haagse gemeenteraad. Na ruzie in de PVV startte hij eerst een eigen partij, samen met een andere PVV-afvallige, Marjolein van de Waal. Van de Waal verliet echter al snel de gemeenteraad waardoor Van Doorn in zijn eentje kwam te zitten. Uiteindelijk bekeerde hij zich tot moslim en heeft zich aangesloten bij moslimpartij Partij van de Eenheid. Deze partij heeft nu twee zetels.
Verder hebben de Haagse Stadspartij en de SP allebei twee zetels. Daarnaast zijn er nog partijen met één zetel. Dat zijn de Politieke Partij Scheveningen, de Partij voor de Dieren en de Islam Democraten. In totaal zitten in de Haagse gemeenteraad veertien partijen.