Instellingen

ADO-directeur Jansen over transfer Chery: ‘Wij willen Emmen niet benadelen’

FC Groningen-ADO Den Haag - Vito Wormgoor
FC Groningen-ADO Den Haag - Vito Wormgoor

DEN HAAG - ADO-directeur Piet Jansen zegt dat het totaal niet de bedoeling is geweest om FC Emmen te benadelen in de transfer van Tjaronn Chery naar FC Groningen. Dat zei hij dinsdagochtend tegen Omroep West. Emmen claimt recht te hebben op een hoger geldbedrag dan dat ADO heeft voorgesteld.

De feiten

FC Groningen betaalt in totaal 800.000 euro aan ADO Den Haag voor Tjaronn Chery. Omdat de eredivisieclub uit Groningen afgelopen zomer niet in één keer het bedrag kon ophoesten, wordt Chery het eerste jaar voor 400.000 euro gehuurd. In de zomer van 2014 maakt de aanvallende middenvelder definitief de overstap naar FC Groningen. Dan betaalt de club daar nogmaals 400.000 euro voor. In de zomer van 2011 kocht ADO Den Haag Chery van FC Emmen. Daarbij werd afgesproken dat Emmen twintig procent van de transfersom krijgt bij doorverkoop van Chery.

Namens ADO Den Haag was algemeen directeur Piet Jansen maandagavond aanwezig in Zeist bij de zitting van de arbitragecommissie van de KNVB. ‘Emmen heeft het gevoel dat zij in de maling worden genomen, omdat zij van mening zijn dat ADO Den Haag en Groningen onder één hoedje spelen ten koste van FC Emmen’, aldus Jansen. ‘Emmen telt de huursom en de verkoopsom bij elkaar op en willen daar een percentage van twintig procent van. Wij zijn van mening dat Emmen twintig procent krijgt over het meerdere bedrag van de transfer’, vervolgt Jansen.

Verschil van inzicht

Met het meerdere bedrag bedoelt de directeur het bedrag dat ADO Den Haag overhoudt aan de transfer. ‘Netto opbrengst – inkoop speler = het meerdere bedrag dat ADO Den Haag overhoudt’, rekent Jansen voor. ‘Dat betekent: 400.000 euro - 125.000 euro = 275.000 euro. Twintig procent van dat bedrag is 55.000 euro.’

Emmen is echter van mening dat het recht heeft op twintig procent van 800.000 euro (huursom + transfersom, red.). ‘Zij interpreteren het anders’, is Jansen van mening.

Waarom huurt FC Groningen Chery voor één seizoen?

Een vraag die veelvuldig terug komt, is waarom FC Groningen voetballer Tjaronn Chery voor één seizoen huurt alvorens hij definitief overstapt naar de ploeg uit het Noorden. Jansen: ‘Dat is de uitkomst na lang onderhandelen. Wij hoefden Chery afgelopen zomer niet te verkopen, omdat hij nog voor een jaar plus nog een optioneel jaar onder contract lag, maar FC Groningen wilde Chery graag en Chery zat al met zijn hoofd bij Groningen’, legt Jansen uit.

‘Omdat Groningen niet in één keer 800.000 euro kon betalen, kwam men met een oplossing om Chery voor een jaar te huren en daarna te kopen. Er zit geen plan achter om Emmen te benadelen’, benadrukt algemeen directeur Piet Jansen. ‘Om de transfer tot stand te laten komen hebben alle partijen water bij de wijn moeten doen. Ook Chery. Hij heeft afstand genomen van het verkooppercentage waar hij recht op had. Emmen is ook gevraagd om mee te doen, maar dat wilden zij niet.’

Vage interesse Engelse club in Chery

Kort voor de transfer van Chery naar FC Groningen meldde een tussenpersoon van een Engelse club zich in Den Haag voor Chery. Maandagavond werd bekend dat het om het Engelse Reading gaat. De ploeg speelt in de Championship en wilde Chery graag overnemen. ADO Den Haag wilde wachten op een concreet bod van Reading, maar Groningen voelde daar weinig voor. ‘Wij hebben toen contractueel laten opnemen dat wanneer Reading Chery voor 1 juli 2014 koopt, wij meedelen in de winst. Voor een verkoop naar een andere club ontvangen wij vijftien procent van de transfersom’, legt Jansen uit.

De arbitragecommissie heeft beide verhalen aangehoord en doet over drie weken uitspraak.