Instellingen

Peiling: PVV voor het eerst grootste partij in Den Haag

Machiel de Graaf
Machiel de Graaf

DEN HAAG - De PVV is de grootste partij in Den Haag als er nu verkiezingen zouden zijn. De partij wordt op de voet gevolgd door de PvdA en D66. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van de gemeente Den Haag.

De PVV is nu goed voor 17,9 procent van de Haagse stemmen. Dat is omgerekend acht raadszetels voor de partij van Geert Wilders. De PvdA krijgt 16,9 procent van de stemmen en zou ook uitkomen op acht raadszetels. Dat betekent dat in vergelijking met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 de PVV gelijk blijft terwijl de PvdA van tien naar acht zetels gaat.

De Partij voor de Vrijheid is nu goed voor 17,9 procent van de Haagse stemmen. Dat is omgerekend acht raadszetels voor de partij van Geert Wilders. De PvdA krijgt 16,9 procent van de stemmen en zou ook uitkomen op acht raadszetels. Dat betekent dat in vergelijking met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 de PVV gelijk blijft terwijl de PvdA van tien naar acht zetels gaat.

Opvallend is verder dat de VVD achterop raakt. De partij heeft nu nog zeven zetels maar daalt naar vijf. D66 wint een zetel en stijgt van zes naar zeven en zou daardoor de derde partij van de stad worden. 

Lokale partijen op winst

Ook de lokale partijen winnen. De Haagse stadspartij stijgt van twee naar drie zetels en Groep De Mos van ex-PVV’ er Richard de Mos zou 1 zetel winnen. Verder blijkt er een markt voor de Ouderen Partij Den Haag. Deze partij zit nog niet in de Haagse gemeenteraad maar zou twee zetels krijgen.

De christelijke partijen blijven op peil. Het CDA blijft stabiel met drie zetels. Het Christelijk Sociaal Den Haag/SGP, dat nu nog niet in de raad zit, wint twee zetels. De moslimpartij Partij van de Eenheid zou niet terugkeren in de raad. Maar de Islam Democraten behoudt zijn ene zetel. De Politieke Partij Scheveningen verliest de enige zetel die het nu in de raad heeft. 

Uit de peiling van TNS NIPO blijkt verder dat 29 procent van de kiezers nog geen partijkeuze heeft gemaakt en 13 procent niet gaat stemmen. De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op 19 maart 2014.