Instellingen

Verdedigers mensenrechten welkom in Den Haag

Buitenkant stadhuis Den Haag
Buitenkant stadhuis Den Haag

DEN HAAG - Mensenrechtenactivisten blijven de komende jaren welkom in Den Haag. De gemeente Den Haag geeft ook de komende jaren geld voor het Shelter City project van Justitia et Pax in Den Haag. De activisten, die in hun thuisland ernstig worden bedreigd, kunnen drie maanden in Nederland op adem komen.

De gemeente Den Haag betaalt 50.000 euro aan het project en dat blijft ze in ieder geval tot 2016 doen. Dat schrijft wethouder Marjolein de Jong in een brief aan de gemeenteraad.

In het verleden zijn er vier mensen opgevangen, zegt Guus van Zwoll van Justitia et Pax. Het gaat om een Russische advocaat, een Congolese advocaat, een Cubaanse kunstenaar en een Soedanese mensenrechter verdediger. ‘Al deze mensen werden ernstig bedreigd in hun thuisland’, aldus van Zwoll.

Opvang in appartement

Ze worden opgevangen in Den Haag in een gehuurd appartement. De mensenrechtenverdedigers krijgen de tijd om bij te komen, te netwerken, voorlichting te geven. Als ze willen kunnen ze de publiciteit opzoeken. Een speciale commissie beslist wie er in aanmerking komt om naar Den Haag te komen.