Obama slaapt in oorlogsschip tijdens top in Den Haag

DEN HAAG - President Obama zal tijdens de nucleaire top in Den Haag overnachten in één van de Amerikaanse oorlogsschepen. Dat meldt de Telegraaf.
Tijdens een van de grootste beveiligingsoperaties ooit in Nederland zal de Amerikaanse beveiliging geen enkel risico nemen. ´Verblijven op een schip is veel veiliger dan in een hotel in de stad´, zegt maritiem advocaat Hein Kernkamp, ´de Amerikanen kunnen op zee oorlogsschepen neerleggen. Die schepen hebben wapensystemen en een controlecentrum aan boord en dat is buitengewoon veilig.´

Geen opstoppingen in de stad

Maar niet alleen de beveiliging is makkelijker op een schip. Het biedt Obama ook de mogelijkheid zich snel met een helikopter te verplaatsen. Dat is minder ingewikkeld dan in een colonne door Den Haag rijden, zoals de andere vijftig wereldleiders zullen doen.
Inwoners van Den Haag vinden het overnachten op een oorlogsschip vooral overdreven. 'Als alle wereldleiders in de stad slapen, vind ik dat hij daar ook moet slapen´, zegt een inwoonster van Kijkduin. ´Ik denk dat het hier net zo veilig is als waar dan ook ter wereld´, zegt een Haags echtpaar.

Twaalf mijl-zone

Mocht Obama daadwerkelijk op een Amerikaans oorlogsschip overnachten, dan zal het buiten de territoriale wateren gaan liggen, buiten de zogeheten 12 mijl-zone. 'Een zeeschip geniet daar immuniteit. Dat betekent dat niemand de soevereine rechten van Amerika mag schenden.' legt Kernkamp uit.
Het zal niet de eerste keer zijn dat Obama zijn eigen schip mee meeneemt. Bij een eerder bezoek aan India nam hij ook een gedeelte van de Amerikaanse vloot mee voor de veiligheid.