Instellingen

Veel vraag naar professioneel vuurwerk: 'de hele buurt moet kijken'

DEN HAAG - Grote vuurwerkpakketten, zogeheten cakeboxen, van zeker 100 euro zijn nu al erg in trek bij de webwinkels in Den Haag en omstreken. Het lijkt erop dat mensen niet gaan bezuinigen op de viering van Oudjaar.

'Ik merk dat mensen er een echt een feestje van willen maken. Alleen kroegen en vuurwerk lopen in crisistijd', zegt vuurwerkverkoper John  Elderhorst die al 30 jaar in het vak zit. Zijn winkel aan de Gouverneurlaan is een begrip in Den Haag. Er is veel vraag naar professioneel vuurwerk waarbij pijlen minuten achter elkaar de lucht in gaan. Door het 'doorlinten' van de boxen duren de shows nog langer.

Saamhorigheid

Verkoper en pyrotechnicus Frits Broks van de Vuurwerkhal in Rijswijk bevestigt dat beeld. De klanten kunnen een eigen 'flowerbed' samenstelllen in een VIP-box. In vergelijking met vorig jaar zou het vuurwerk iets goedkoper geworden zijn. 'Mensen willen op Oudejaarsavond dat de hele buurt komt kijken. De show moet blijven boeien.' Verkopers zien niets in voorstellen om het vuurwerk alleen nog op een paar plekken te laten afsteken door professionals.

Dat pleidooi komt jaarlijks terug. 'Het afsteken van vuurpijlen zorgt voor saamhorigheid in de wijk. Dan maken we vooraf de straat vrij en vegen daarna alles bij elkaar. Dat bereik je niet door op het Malieveld een show neer te zetten', zegt Broks. Hij denkt dat duurder vuurwerk ook ongelukken kan voorkomen. 'Als mensen zich vervelen, gaan ze klieren. Dan schoppen ze het vuurwerk om of gooien het in het vuur.'

Illegale knallers door Polen

De officiële verkoop is nog niet begonnen, maar toch hoor je in veel wijken al harde knallen. In de Haagse wijk Leyenburg werd een vuurwerkbom in een huis gegooid. Een jongen (12) raakte gewond. Volgens de handelaren is er dit jaar veel illegaal vuurwerk in omloop. Polen, Roemenen en Bulgaren zouden kofferbakken vol 'gevaarlijke rommel' hebben aangevoerd. Het spul is overal te koop. Er zijn ook voorbeelden van mensen die na een zomervakantie in Tsjechië een caravan vol laden met vuurwerk en dat dan doorverkopen.

In sommige rotjes zit 40 gram kruid. 'Daar blaas je een portiek mee op. Dan gaan alle deuren eruit', zegt Broks. Hij zag ook zinkpijlen die in Duitsland gewoon te koop zijn. Volgens Eldershorst zijn sommige 'cobra's' puur dynamiet en dus levensgevaarlijk. Hij ergerde zich ook aan importeurs die het vuurwerk namen gaf als Serial Killers of Psycho Mania. 'En dan met doodshoofden erop. Dat doe je toch niet. Hou het leuk en gezellig!'

Elderhorst organiseerde ook 'pyrokampen', waarin jongeren konden leren over vuurwerk. Er was zelfs een pyro-musical. 'Ik hoop dat ik zo een paar gasten van die illegale rommel uit het Oostblok af weet te houden.'

Op TV West is de serie Feest met de Vosjes te zien, een portret van een Haagse familie die ook al jaren vuurwerk verkoopt.