Instellingen

PvdA blijft groot dankzij allochtone stemmers

DEN HAAG - De PvdA in Den Haag blijft meedoen in de strijd om de grootste te worden in de stad tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Dat heeft de partij vooral te danken aan stemmers van niet-westerse afkomst. Dat staat in een onderzoek van TNS-NIPO dat dinsdag is gepresenteerd.

Uit de opiniepeiling blijkt dat als er nu verkiezingen zouden zijn, de PVV met 17,9 procent van de stemmen de grootste partij wordt. De PvdA volgt met 16,9 procent en daarna D66 met 14,6 procent. De PVV en de PvdA zouden omgerekend allebei acht zetels krijgen. D66 stijgt van zes naar zeven zetels.

Dat betekent voor de PvdA dat het twee zetels verliest ten opzichte van de verkiezingen in 2010 toen de partij tien zetels haalde. De PVV blijft met acht zetels stabiel. Toch blijft de PvdA kans houden om de grootste te worden.

Hagenaren van niet-westerse afkomst

Dat heeft het vooral te danken aan de Hagenaren van niet-westerse afkomst. Zij stemmen voor bijna de helft (43 procent) op de PvdA, 11 procent kiest de VVD en 8 procent de PVV.

Andere peiling

Wanneer alleen autochtonen zouden stemmen dan is de uitkomst van de peiling heel anders. Dan eindigt de PVV als grootste met 23 procent van de stemmen, gevolgd door D66 (18 procent), VVD (11 procent) en de Haagse Stadspartij (10 procent). De PvdA volgt met 8 procent pas op de vijfde plaats.