Trambestuurders HTM: ‘Wij mogen eigenlijk geen fouten maken’

DEN HAAG - Trambestuurders van de HTM reageren gelaten op het nieuws dat hun collega veroordeeld is tot een werkstraf van 20 uur. ‘Als andere mensen een fout maken zouden ze daarvoor geen werkstraf krijgen en wij wel omdat we professioneel bestuurder zijn’ aldus een HTM'er op Station Hollands Spoor in Den Haag. ‘Wij mogen eigenlijk geen fouten maken, u wel, wij niet’.
Uit onderzoek blijkt dat de bestuurder niet geremd heeft, ook blijkt de technische staat van de tram prima te zijn. Verder gelooft de rechter niet dat de bestuurder een blackout had. De oorzaak van het tramongeluk is dan ook onoplettendheid van de trambestuurder.

100 uur werkstraf geëist

Het Openbaar Ministerie had 100 uur werkstraf geëist. De straf die de rechter heeft opgelegd is lager, omdat de rechter de trambestuurder heeft vrijgesproken van 'hoogste onoplettendheid'. Volgens de rechter is wel bewezen dat de man niet goed heeft opgelet, maar hij was niet 'hoogst onoplettend'. Juridisch gezien zijn er verschillende gradaties van onoplettendheid.
De HTM legt zich neer bij de uitspraak. Verder laat de vervoerder schriftelijk weten dat de trambestuurder het  heel erg vindt wat er gebeurd is. ‘Hij zal zijn taakstraf uitvoeren tijdens zijn roostervrije dagen. In de afgelopen 35 jaar heeft deze trambestuurder een onberispelijke staat van dienst opgebouwd. HTM zal hem ook de komende periode bijstaan.’