Archeologen onderzoeken 'cold case' massagraf in Wassenaar

WASSENAAR - Een vierduizend jaar oud massagraf van Wassenaar wordt opnieuw onderzocht. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam voeren in de komende maanden isotopenonderzoek uit.
Het massagraf met daarin twaalf tegelijkertijd begraven mannen, vrouwen en kinderen werd in 1987 in de duinen ontdekt. De mogelijkheden van zogenoemd isotopenonderzoek waren toen nog onbekend. Tegenwoordig kan dit onderzoek van koolstof- en stikstofisotopen inzicht geven in het voedselpatroon van de overledenen, of informatie geven over de herkomst van de slachtoffers.
Omdat deze isotopen het best bewaard blijven in de tanden, is van zes individuen uit het graf een tand uitgenomen. De resultaten van het onderzoek worden in april 2014 tentoongesteld in het Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn onder de noemer 'Cold Cases in de archeologie'.
Pijlpunt in de borstkas
Een aantal van de twaalf zijn in ieder geval door geweld om het leven gekomen. Twee mannen zijn vermoedelijk met een bijl neergeslagen en een andere man had een vuurstenen pijlpunt in de borstkas. Maar er blijven nog veel vragen over de mensen in het graf. Zo is het bijvoorbeeld nog niet bekend waarom de mensen om het leven zijn gebracht.