Haagse horrortandarts Peter Thiel bijt van zich af

DEN HAAG - De omstreden Haagse tandarts Peter Thiel heeft voor het eerst gereageerd sinds alle berichtgeving over zijn dubieuze praktijken. In een mail aan Omroep West heeft hij het over 'horrorjournalistiek'. Hij lijkt daarmee te verwijzen naar eerdere berichten die over hem in de media verschenen, waarin hij horrortandars wordt genoemd.
Volgens Thiel zou Omroep West onjuiste en schadelijke informatie over hem hebben gepubliceerd. In een brief probeert hij de aantijgingen te weerleggen.
Zo schrijft hij: 'Wij hebben met zeven vestigingen "Apollonia Dentistry" in de laatste 10 jaar meer dan 20.000 patiënten behandeld en zeer weinig bezwaar gehad. Apollonia was een vol succes!'

Spoor van vernieling

Omroep West bracht in het afgelopen jaar verschillende verhalen over de tandarts. Thiel liet een spoor van vernieling achter onder patiënten van zijn inmiddels failliete praktijk Apollonia Dentistry. Omroep West toonde in juni hun geruïneerde gebitten. Bovendien sjoemelde Thiel met declaraties.
Uit onderzoek van Omroep West bleek dat de tandarts begin jaren negentig ook al in Duitsland uit zijn ambt is gezet en zelfs bij verstek is veroordeeld.
Hierover zegt Thiel in de mail: 'Ik ben toen ook niet "uit ambt gezet" zo als de horrorjournalisten liegen, maar ik heb mijn toelating als tandarts vrijwillig terug gegeven omdat ik een pauze van de tandheelkunde nodig had.'

Voorwaardelijke straf

Ook schrijft hij: 'De horrorjournalisten van "omroep west" woelen bij mij als tandarts naar meer dan 20 jaar in mijn verleden en vinden alleen leugens. Ik kreeg toen - omdat men niets bezwarend vond - een paar maanden straf voorwaardelijk, die ik uiteraard ook bestond.'
Thiel was al in januari 2013 door de IGZ op de hoogte gesteld van ernstige tekortkomingen in één van zijn praktijken in Den Haag. Hij werd toen door de inspectie onder 'intensief toezicht' geplaats, maar dat leverde onvoldoende resultaat op. Daarop kreeg hij van de Inspectie het bevel te stoppen met zijn praktijken.
De inspectie heeft tandarts Thiel deze zomer het bevel gegeven op te houden met zijn praktijk, totdat hij kan aantonen verantwoorde zorg te kunnen aanbieden. Thiel heeft bezwaar gemaakt tegen het bevel van de inspectie. 

Thiel wordt behandeld voor kanker

In de brief aan Omroep West schrijft Thiel dat hij wordt behandeld voor plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker. Volgens hem vecht hij al een jaar in een ziekenhuis voor zijn leven. 'Ik weet niet of ik de strijd kan winnen, maar ik zal alles daarvoor doen, omdat ik wil leven.'
De ziekte zou de reden zijn geweest dat hij deze zomer met de noorderzon vertrok. Thiel was voor alles en iedereen onbereikbaar en zijn praktijken zaten op slot.

'Over zichzelf afgeroepen'

Rob van Mastrigt, een vriend van Peter Thiel, noemt de tandarts de 'missing link'. Er is veel over hem gezegd en geschreven, maar hij heeft tot nu toe zelf nog geen openheid van zaken gegeven. 
Van Mastrigt: 'Peter heeft dit een beetje over zichzelf afgeroepen. Als je niet zichtbaar en hoorbaar bent in zo’n situatie dan roep je het over jezelf af. Dan gaan journalisten verder zoeken en krijg je een beeld van een foute Duitse arts. Het zou goed zijn als alle aantijgingen richting Peter Thiel op feitelijke juistheid worden onderzocht. Dat is op dit moment volgens mij nog niet gebeurd', aldus Van Mastrigt.
Was hij wel echt ziek?
Al snel daarna ontstonden geruchten dat zijn plotselinge vertrek te maken had met financiële problemen en klachten van patiënten over behandelingen en betalingen. 
Zijn vriend Van Mastrigt zegt daar nu over: 'Ik twijfel ook of Peter over alles de waarheid vertelt, ook over zijn ziekte. Maar ik ga uit van onze vriendschapsbasis, en dat gevoel zegt mij dat hij de waarheid spreekt.'
'Al heb ik wel steeds meer behoefte aan de feiten. Ik heb hem nog geen een keer in het ziekenhuis in Duitsland kunnen bezoeken. Dus of zijn verhaal echt klopt, kan ik niet zeggen', zegt de vriend.
» Meer weten over tandarts Thiel? Lees het in ons dossier.