NS breekt met uitbaters bewaakte rijwielstallingen

DEN HAAG - De NS breekt met de huidige uitbaters van bewaakte fietsenstallingen. Daardoor raken zij hun onderneming kwijt.
De NS verbreekt de overeenkomsten, omdat het bedrijf al deze stallingen dezelfde uitstraling wil geven.
Vrijwel alle grote treinstations in de regio hebben een bewaakte fietsenstalling. Vaak zitten de uitbaters er al jaren en hebben ze een vaste klantenkring. Maar zoals het er nu naar uitziet is dat op korte termijn verleden tijd.
Verspreid door het hele land zijn er zo'n honderd bewaakte fietsenstallingen. In onze regio zitten dit soort stallingen onder meer in Den Haag, Leiden en Delft.

'Investeringen waren voor niets'

Louis Tas is uitbater van een stalling in Delft. Al 25 jaar staat hij dagelijks klaar voor zijn klanten. Hij vreest dat zijn onderneming wordt geraakt door de plannen van NS.
'Ze willen elke rijwielstalling dezelfde uitstraling geven. Ik snap dat niet, want het is nu goed. We hebben juist enkele jaren geleden geïnvesteerd in de uitstraling en kwaliteit van deze stalling. Dat blijkt dus voor niets te zijn geweest.'
Ook wijst de NS erop dat er dagelijks zo'n veertigduizend stallingsplekken leeg blijven. Het kan volgens het spoorwegbedrijf efficiënter op de stations.
'Personeel niet zomaar op straat'
Verder laat de Nederlandse Spoorwegen weten niet zomaar al het personeel op straat te willen zetten. De NS bekijkt of het mogelijk is dat personeelsleden opgaan in het nieuwe concept.
De komende maanden horen alle uitbaters wanneer de veranderingen op hun station ingaan. Tot die tijd is het afwachten voor Louis Tas.
'Deze stalling is mijn lust en mijn leven. Ik zou niet weten wat ik anders moet. Mijn toekomst is erg onzeker', zegt hij.