Klein industrieterrein Leiderdorp in trek bij hennepcriminelen

LEIDERDORP - Een afgelegen industrieterrein aan de Oude Rijn bij Leiderdorp is razend populair onder hennepkwekers. De afgelopen jaren zijn er al zeker vier flinke hennepkwekerijen aan de Bedrijvenweg ontmanteld.

Door Marcel van den Eng

De laatste ontmanteling van een kwekerij was woensdagochtend. De politie vond zo'n vierhonderd planten. De hennep stond op de eerste etage van een bedrijfshal. Er is niemand aangehouden.
De politie was ongeveer anderhalf uur bezig met het ruimen van de planten. Alle apparatuur om de kwekerij draaiende te houden, is in beslag genomen en zal worden vernietigd.
'De politie reed met een vrachtwagen de bedrijfshal binnen. Vanaf de eerste etage gooiden agenten de planten in de laadcontainer', weet een medewerker van een nabijgelegen bedrijf.
'De huurder was een hele aardige vent', voegt hij eraan toe. 'Ik had het niet achter hem gezocht', aldus een ander.

Afzuigbuizen

De Bedrijvenweg in Leiderdorp is een populaire locatie voor het verbouwen van hennep. 'In de jaren dat ik hier met mijn bedrijf zit, is de politie hier al vaak langs geweest', vertelt een bedrijfseigenaar.
Hij vermoedt dat er in zeven jaar tijd zo'n acht kwekerijen zijn ontmanteld. 'In mijn pand zie je nog waar de afzuigbuizen hebben gelopen van de vorige eigenaar', vertelt een huidige huurder.
In maart 2005 werd een kwekerij aan de Bedrijvenweg ontmanteld en nog geen jaar later nog één met duizend planten. Eind mei 2011 werden er 2.600 stekken gevonden aan de Bedrijvenweg.