Instellingen

Afpersers Rijswijkse homo krijgen tien maanden cel

RIJSWIJK - Een Hagenaar en een Rijswijker krijgen een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Het tweetal wordt gestraft, omdat ze hebben geprobeerd een man uit Rijswijk op een wel heel bijzondere manier af te persen.

De afpersers zijn een 20-jarige Hagenaar en een 19-jarige man uit Rijswijk. Ze maakten via een homo-datingsite aan afspraak met het slachtoffer.

Na een telefonische afspraak volgde een ontmoeting bij één van de verdachten thuis. Omdat er niets te drinken in huis was, zijn de dader en het slachtoffer naar een nachtwinkel gereden. Daar aangekomen ging de dader naar binnen om drank te kopen. Alleen dat deed hij niet, hij verdween via een zijdeur.

Vooropgezet plan

Het slachtoffer bleef verbaasd achter in de auto. Toen hij de volgende ochtend de dader belde om verhaal te halen, bleek het allemaal een vooropgezet plan. De 19-jarige Rijswijker had het allemaal samen met de 20-jarige Hagenaar beraamd. Ze zeiden tegen het slachtoffer dat hij met een minderjarige had gedatet en dat dit bewijs was vastgelegd op de camera van de nachtwinkel. Ze wilden 5.000 euro hebben, anders zouden ze naar de politie stappen.

Maar het verhaal pakte heel anders uit. Want het slachtoffer lichtte de politie in nadat hij een afspraak over de 5.000 euro had gemaakt. En tijdens de zogenaamde overdracht heeft de politie de twee mannen gearresteerd.

Het OM had eind vorige maand zwaardere straffen geëist. Justitie vroeg om celstraffen van twaalf tot veertien maanden.