Instellingen

Kleine handelaren lijden onder goedkope kerstbomen van IKEA en Makro

Kerstboom

DEN HAAG - Zelfstandige kerstbomenverkopers kunnen de concurrentie met bedrijven als IKEA, Makro en Hornbach naar eigen zeggen bijna niet aan. Nog nooit waren kerstbomen zo goedkoop, zeggen ze.

Er zijn dit jaar kerstbomen van 1 euro te koop. Tuincentra, bouwmarkten en warenhuizen doen de bomen bijna cadeau.

Kerstboomverkoopster Annelies Schimmel uit Voorburg had vorig jaar nog veel kerstbomen te koop.

Dit jaar hebben ze maar zes kleine kerstbomen op straat staan bij haar kraam aan de Hofzichtlaan. 'Ik heb dit jaar minder ingekocht omdat ik tegen hen niet kan concurreren, zij maken ons kapot. Ik kan niet inkopen voor 1 euro', zegt ze.

Met 'hen' bedoelt Annelies onder meer de Makro. Daar kunnen klanten een kerstboom voor 25 euro kopen. Vervolgens krijgen ze een tegoedbon van 25 euro die ze in januari kunnen besteden.

Als warme broodjes

Eigenlijk krijgen ze de boom dus gratis. In de Makro-vestiging in Delft gaan de bomen daarom als warme broodjes over de toonbank.

'Het gaat veel beter dan vorig jaar' zegt vestigingsmanager Astrid den Heijer. Ook andere winkels zoals IKEA, Hornbach, Gamma en Praxis stunten dit jaar met kerstbomenacties.

Eenmanszaken in het nauw

Traditionele kerstboomverkopers kijken met afschuw naar deze ontwikkeling. Zo ook verkoper Aad Crama. Hij kan nog net zijn hoofd boven water houden, maar merkt wel dat het steeds moeilijker wordt om rond te komen.

De verkoper op het Prins Hendrikplein biedt daarom extra diensten aan. Zo hoopt hij dat mensen bij hem terugkomen. 'Wij leveren nu de bomen aan huis, daarbij doen we er een netje omheen en krijgen ze er een gratis houten voetkruis bij.'

Verschil in kwaliteit

Chris Strang verkoopt al jaren bomen aan de Statenlaan in Den Haag. Volgens hem is er een groot verschil tussen de kwaliteit van de bomen van de grote ketens en die van de eenmanszaken.

'Bij de groothandel kappen ze meteen een groot deel bos om, waardoor bomen niet mooi worden en niet volgroeid zijn. Dat is bij ons wel zo.'