Gebrek aan toezicht op besteding van het geld van Alpe d'HuZes

Deelnemers Alpe d'HuZes zamelen geld in voor KWF
Deelnemers Alpe d'HuZes zamelen geld in voor KWF
DEN HAAG - KWF Kankerbestrijding heeft bij vijf projecten, die met de opbrengst van fietsspektakel Alpe d'HuZes worden gefinancierd, 'te lang de situatie van gebrekkig toezicht laten bestaan'.
Ook heeft KWF ingestemd met beheersconstructies die 'minder wenselijk' waren. Dat laat de organisatie zelf weten.
KWF steekt woensdag in een verklaring de hand in eigen boezem. De organisatie zegt dat ze het toezicht op die vijf projecten gaat verbeteren. Zo wil de stichting voorkomen dat de projecten 'onvoldoende resultaat opleveren'.

In opspraak

Het gaat onder meer om de stichting Inspire2Live, die deze zomer in opspraak raakte. Dat kwam door dubieuze declaraties van Hagenaar Coen van Veenendaal. Hij richtte eerder Alpe d'HuZes op.
Bij de andere vier projecten is volgens de woordvoerster, ondanks het gebrekkige toezicht, nog niets misgegaan.
Het gaat om het initiatief Sneldiagnose, het onderzoek A-Care en twee leerstoelen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat zijn de VU-leerstoelen Kanker en Voeding en Leven met Kanker. In totaal is er 25 miljoen euro subsidie mee gemoeid.

Inspire2Live

Aan Inspire2Live zou 3 miljoen euro worden uitgekeerd, maar 1,4 miljoen daarvan is na de ophef nog niet uitbetaald. Naar de andere 1,6 miljoen loopt een accountantsonderzoek. KWF wil kijken hoe dat is besteed.
Met de acties van Alpe d’HuZes is vanaf 2006 in totaal 104 miljoen euro ingezameld. Daarvan is op dit moment 53,5 miljoen euro uitgegeven. Waar de rest van het geld naartoe gaat, moet KWF in overleg met Alpe d’HuZes nog bepalen. Dat geld wordt dit en volgend jaar besteed.  

Duidelijke scheiding

'Er is nu een duidelijke scheiding. Zij doen in principe de inzameling, wij de besteding en de controles', aldus de woordvoerster. 'Dat gebeurt in goed overleg.'
Johan van der Waal, voorzitter van Alpe d'HuZes, bevestigt dat beide partijen 'in een goede samenwerkingsrelatie' met elkaar praten 'over de uitwerking van een bestedingsplan voor de komende jaren.'

Mensen melden zich minder snel aan

Het tempo waarin mensen zich aanmelden voor de fietstocht van komend jaar, ligt lager dan het jaar ervoor. Tot nu toe hebben zich 4.800 van de maximaal 5.000 deelnemers aangemeld.
Vorig jaar was het aantal van 5.000 al in november bereikt. Van der Waal wijt de vermindering van de animo aan de recessie en de eerder ontstane commotie.