Instellingen

Finalisten Duurzaamheidsprijs Zuid-Holland bekend

DEN HAAG - Drie projecten uit onze regio zijn genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs Zuid-Holland.

Het gaat om de Stichting Vrienden van het Overbosch, die strijdt voor het behoud van een bos, Aardwarmteproject Ammerlaan in Pijnacker Nootdorp en Warmte Koude Opslag in Lisse.

De Stichting Vrienden van het Overbosch heeft zich verzet tegen de gedeeltelijke kap van een bos in Voorhout. De provincie wilde een deel van het bos kappen, vanwege de aanleg van een rotonde. Maar de plannen zijn inmiddels aangepast.

'Een bijzondere en constructieve samenwerking heeft het mogelijk gemaakt om het Overbosch in stand te houden zonder financiële steun van de gemeente', schrijft de jury in haar rapport.

Durf om techniek toe te passen

Finalist Ammerlaan is een tuinbouwbedrijf dat de eigen sierplantenteelt met een aardwarmtepomp CO2-neutraal maakt. De jury was vooral te spreken over de durf van het bedrijf om als een van de eersten de techniek toe te passen.

'Grenzen zijn verlegd en het getoonde ondernemerschap is een voorbeeld voor andere bedrijven. De doorontwikkeling van de techniek heeft de weg vrij gebaand voor anderen', aldus de jury.

Een voorbeeld in Lisse

En in Lisse wordt in een aantal gebouwen een duurzame energietechnologie gebruikt. Koude en warmte worden in de bodem opgeslagen en weer gebruikt als het nodig is.

Het gaat om het nieuwe pand van het Fioretticollege, het gebouw van de Brede School Nassaupark en het Sportcomplex dat nog in aanbouw is.

'De totale energiebesparing is aanzienlijk en is een voorbeeld om energievoorziening op een duurzame manier voor gebouwen te bundelen', aldus de jury.

Drie projecten uit veertien inzendingen

D66 Zuid-Holland organiseert de verkiezing. De partij heeft de drie projecten uit veertien inzendingen gekozen.

Vanaf 11 december kan het publiek stemmen. De winnaar wordt een maand later bekendgemaakt.