Van Barneveld niet als favoriet naar WK darts

DEN HAAG - Jarenlang gold Raymond van Barneveld als één van de grote favorieten voor het PDC World Darts Championship. Dit jaar is dat anders. De 46-jarige Hagenaar begint zondag als outsider aan het toernooi in Londen.
Het WK van dartbond PDC kent twee topfavorieten: de Engelsman Phil Taylor en de Nederlander Michael van Gerwen. Dat realiseert ook Van Barneveld zich. De vijfvoudig wereldkampioen presteerde zelf de laatste maanden wisselvallig. ‘Ik blaak niet echt van het zelfvertrouwen’, biecht ‘Barney’ op aan Omroep West. ‘Maar ik ga wel hard werken en mijn stinkende best doen. Het WK brengt altijd iets los in me.’
Van Barneveld, als tiende geplaatst in Alexandra Palace, vertrekt zaterdag naar Engeland. Een dag later staat hij in de eerste ronde tegenover de jonge Jamie Lewis (22) uit Wales. Mogelijk stuit hij een ronde later op landgenoot Jelle Klaasen, die in 2006 nog ten koste van ‘Barney’ als jongste darter ooit de Lakeside-finale won. Het toernooi gaat vrijdag van start en duurt tot begin januari.