Vier maanden cel geëist voor nieuwjaarsrellen in Moordrecht

Mobiele eenheid
Mobiele eenheid
MOORDRECHT - Justitie heeft cel- en werkstraffen geëist tegen relschoppers uit Moordrecht. Afgelopen jaarwisseling bekogelden ze agenten, ME'ers en buurtbewoners met stenen en vuurwerk. 'Ik vreesde voor mijn leven', aldus een agent.
Agenten komen rond 4.20 uur af op een melding dat ruiten zijn ingegooid bij nieuwbouwhuizen aan de Koningin Julianastraat. Als ze bij een van de bewoners binnen kijken, zien ze grote glasscherven en twee straatklinkers liggen. Als ze de schade bekijken, gaat het opnieuw los.
Er vliegen stenen, vuurwerk en flessen door de ramen. Terwijl boven nog een kind in bed ligt, moeten beneden de agenten en bewoners zich achter een muur verschuilen om niet geraakt te worden. De voordeur staat nog op een kier en net als een van de agenten die dicht wil doen ontploft daar nog een zwaar stuk vuurwerk.
'Ik had de indruk dat iemand mij wilde vermoorden', verklaart een van de agenten later. 'In hun stemmen hoorde ik een enorme haat.' De tien tot vijftien Molukse jongeren buiten roepen dingen als 'opkankeren, kankerjoden'.

Geweld verplaatst zich

Na een paar minuten lopen de jongeren verder. Ze verzamelen zich bij het JWF-gebouw (wijkgebouw Johan Willem Friso).
De politie komt daar vervolgens met opgeroepen versterking en ME naartoe. Auto’s worden bekogeld en bij de aanhoudingen wordt een ME'er geschopt en geslagen. Achttien jongeren worden aangehouden en bewoners beklagen zich over het harde optreden van de politie.

Eenmalig incident

Justitie eist tegen vier van de vijf verdachten een werkstraf van 240 uur. Ze krijgen geen huisarrest tijdens de komende jaarwisseling. 'We gaan uit van een eenmalig incident', zegt de officier van justitie. 'Laat ze de komende jaarwisseling maar bewijzen dat ze het ook normaal kunnen vieren.' Als stok achter de deur is een maand voorwaardelijke celstraf geëist.
De vijfde verdachte gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt wel de cel in. Hij is al vaker met justitie in aanraking geweest. 'Dat heeft kennelijk niet geholpen', aldus de officier van justitie. 'Naar mijn mening is het nu klaar. Een werkstraf zou niet passen.' Justitie eist vier maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk.
De rechter doet op 20 december uitspraak.