Instellingen

Ouderenpartij: 1 vergadering Provinciale Staten kost 163.000 euro

DEN HAAG - De provincie gooit veel geld over de balk door het maken van dikke rapporten. Dat concludeert de ouderenpartij 50Plus na een eigen onderzoek naar de kosten van de vergadering van Provinciale Staten.

Volgens die berekening heeft het produceren van alle bestuurlijke stukken zeker 163.000 euro gekost. Vooral de opmaak van de rapporten voor de digitale verzending kost veel geld. De Statenleden kregen voor de vergadering van woensdag 326 pagina's aan informatie te verwerken.

Op de agenda stonden onder meer de aanleg van de Duinpolderweg in de Bollenstreek en geld voor natuurgebieden. Volgens de rekenmethode van de ouderenpartij hebben de lijvige rapporten zeker 500 euro per pagina gekost. 'En dat is nog laag geschat', zegt fractievoorzitter John Struijlaard. Hij vindt dat de provincie veel efficiënter moet werken. Verder zijn Statenleden teveel bezig met allerlei procedures en te weinig met wat er werkelijk leeft in Zuid-Holland.

'Dik rapport is rot'

'Je kan toch ook een A4'tje maken waar alles op staat wat nodig is voor een besluit. Mijn opa zei altijd al: hoe dikker het wordt, hoe rotter het wordt.

Zuid-Holland verspreidt de bestuurlijke stukken al een paar jaar niet meer op papier, maar alleen via de iPad. De besparing die dat oplevert, verdwijnt als sneeuw voor de zon doordat er teveel tekst nodig is. Zo is tenminste de stellige overtuiging van de ouderenpartij.