Instellingen

Vooruitblik topklasse: Wie overwintert met een gerust hart?

Ter Leede-Katwijk - Yordi Teijsse & Robbert Susan
Ter Leede-Katwijk - Yordi Teijsse & Robbert Susan

REGIO - Het is een historisch dieptepunt: het zestal zaterdagtopklassers uit het uitzendgebied van Omroep West bemant de laatste zes plaatsen op de ranglijst. Halverwege het seizoen ligt een doemscenario op de loer. Als er niet snel wat verandert, kan de regionale inbreng op het hoogste amateurniveau van Nederland weleens behoorlijk beperkt gaan worden.

Drie clubs wacht rechtstreekse degradatie. Op één wedstrijddag van de winterstop zijn dat virtueel Katwijk, Ter Leede en Noordwijk. De nummer 13 moet zich via de nacompetitie zien te handhaven. Dat lot dreigt momenteel voor Scheveningen.

FC Lisse en Rijnsburgse Boys zijn op dit moment nog net veilig, maar de marges zijn miniem. Speelronde 16 in de topklasse is de gespiegelde versie van de seizoensouverture op 24 augustus, toen de zon letterlijk en figuurlijk nog scheen in de omgeving.

Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys

De nieuwe leider van de regio heet Rijnsburgse Boys. Na de tweede zege op rij, behaald bij Excelsior ’31 (1-2), werd FC Lisse afgelost. Het is slechts een pleister op de wonde, aangezien de ‘Uien’ als één van de titelfavorieten aan de competitie begonnen.

Die rol is inmiddels overgenomen door vicekoploper Kozakken Boys, dat Rijnsburg op de openingsdag nog in verlegenheid bracht door met 1-2 te winnen op de Middelmors. De Werkendammers kregen in de laatste drie thuisduels wel steeds drie tegentreffers te verwerken.

FC Lisse – IJsselmeervogels

Drie weken geleden leek FC Lisse zich voorzichtig te gaan mengen in de race om het kampioenschap. Die titelaspiraties zijn alweer verleden tijd na drie opeenvolgende verliespartijen. In Friesland kregen de Lissenaren zaterdag een pak op de broek van ONS Boso Sneek: 4-1.

Tot nu toe verloor de ‘FC’ echter nog maar één keer op eigen veld. IJsselmeervogels trekt zaterdag naar Ter Specke. De lijstaanvoerder en voornaamste kampioenskandidaat, die bij de seizoensstart nog op 0-0 werd gehouden door Lisse, koestert een onderlinge voorsprong van acht punten.

ONS Boso Sneek – Scheveningen

Evenals FC Lisse leed Scheveningen voor de derde week achter elkaar verlies, ditmaal thuis tegen Excelsior Maassluis (1-3). Midweeks werd in de districtsbeker van diezelfde formatie verloren, nu met 1-2. Dat is voor Scheveningen het seizoen in een notendop. Op een zegereeks volgt zomaar een serie nederlagen, en vice versa.

Drieënhalve maand terug schoten de Scheveningers nog uit de startblokken met een 3-0 overwinning op ONS Boso Sneek. Toen was Leroy Resodihardjo met twee goals de gevierde man, nu zit de clubtopschutter een schorsing van vier duels uit. Sneek staat als promovendus op een nette achtste plek.

GVVV – Noordwijk

Zo saai als het spel oogde, zo kostbaar was het punt dat de Noordwijkers pakten bij Capelle (0-0). Opgeteld bij de late winst (2-1) op concurrent Katwijk een week eerder, deden ze onderin de beste zaken. Achterliggers Ter Leede en Katwijk staan op respectievelijk vier en vijf punten.

Probleem is dat de achterstand op de eerste ploeg in zicht (Scheveningen) drie punten bedraagt. Noordwijk kan in elk geval drie van de vijf punten achterstand op GVVV goedmaken. De Veenendalers waren eind augustus nog veel te sterk: 1-4. Ze gaan vanavond na de training schieten... op de schietbaan.

Katwijk – Ter Leede

De kraker van het weekend is waarschijnlijk de kelderconfrontatie tussen Katwijk en Ter Leede. Eén punt zit er tussen de nummer laatst en voorlaatst. De Katwijkers sluiten nog steeds de rijen, nadat er thuis werd verloren van HHC Hardenberg (0-1). Op de Krom heeft de kampioen van Nederland pas twee overwinningen geboekt.

Achteraf is de aftrap van het seizoen, de zwaarbevochten 0-1 bij Ter Leede, een voorbode gebleken voor een loodzware campagne. Toch blijft de supporterssteun ongekend groot. De Sassenheimers op hun beurt zijn na het 4-1 verlies bij Spakenburg nog altijd zonder uitzege. Zij spelen vermoedelijk voor het laatst zonder hoofdcoach.

Andere wedstrijden op het schema zijn Spakenburg – Excelsior Maassluis, Excelsior ’31 – Barendrecht en Capelle – HHC Hardenberg.

Verslag op radio en tv

In de laatste reguliere uitzendingen op radio en televisie van 2013 doet Omroep West zaterdag verslag van Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys, FC Lisse – IJsselmeervogels en Katwijk – Ter Leede. Live-flitsen van die duels zijn vanaf 14.00 uur te horen op 89.3 FM Radio West. Aansluitend volgen om 20.25 uur de samenvattingen op TV West.